Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Decembrī atzīmēs kino dokumentālista Jura Podnieka sešdesmit gadu jubileju

© Nra arhīvs

Izcilajam latviešu dokumentālā kino režisoram Jurim Podniekam, 5. decembrī būtu apritējuši sešdesmit gadi.Par godu šim notikumam Jura Podnieka studija ir pasludinājusi decembri par Jura Podnieka jubilejas mēnesi.

Jura Podnieka studijas vadītāja Antra Cilinska: “Zviedriem ir Ingmārs Bergmans, itāļiem Fellīnī, mums latviešiem - Juris Podnieks. Domāju, ka viņš ar saviem darbiem ir spējis aizkustināt miljoniem skaitītāju gan austrumos, gan rietumos”

Jau decembra sākumā DVD formātā tiks izdota Jura Podnieka izcilā dokumentālā filma “Strēlnieku zvaigznājs”. Tā būs jau trešā Jura Podnieka filma, kura pievienojas DVD sērijai. Līdz šim jau izdotas filmas “Vai viegli būt jaunam?” un “Krustceļš”.

6. decembrī kinoteātrī “Rīga” notiks žurnālistes Tatjanas Fastas apjomīgās grāmata par Juri Podnieku “Juris Podnieks. Vai viegli būt elkam?”, prezentācija.

Grāmata vienlaicīgi iznāks gan latviešu, gan krievu valodās.

6. decembrī Spīķeru koncertzālē plkst. 19.00 notiks Jura Podnieka piemiņas vakars, kurā piedalīsies Jura Podnieka laikabiedri, ka arī tādi Latvijā atzīti mūziķi kā čelliste Guna Āboltiņa, pianiste Agnese Egliņa, dziedātājs Niks Matvejevs, u.c.

Latvijas Televīzijā 3. decembrī 100 gramu kultūras speciālizlaidums “Nacionālie dārgumi” tiks veltīs izcilajam režisoram. Latvijas televīzijas 1. programmā tiks demonstrētas Jura Podnieka filmas “Vai viegli būt jaunam?” un “Krustceļš”.

Arī Banku augstskolā decembrī notiks vairāki filmu seansi - 6. decembrī tiks demontrēta dokumentālā filma “Vai viegli būt jaunam?”, savukārt 7. decembrī un 9. decembrī būs iespēja noskatīties šīs filmas turpinājumus, kurus veidojusi režisore Antra Cilinska- “Vai viegli būt…? Pēc 10 gadiem” un “ Vai viegli…? Pēc 20 gadiem”.

Latvijas kino muzejs 9. decembrī uzsāks īpašu filmu programmu, kas norisināsies katru ceturtdienu līdz pavasarim. Šī programma būs veltīta Jurim Podniekam, Kalvim Zalcmanim un Latvijas Kultūras akadēmijas 20. jubilejai. 9. decembra seansā tiks demonstrēta režisora Herca Franka filma “Vecāks par 10 minūtēm”, kuras operators ir Juris Podnieks, kā arī paša Jura Podnieka režisētā dokumentālā filma “Veļ Sīzifs akmeni”.