Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Autosportists Mārtiņš Sesks, nogrimmēts līdz nepazīšanai un blondā parūkā, piedalās filmas “Neredzamā cīņa” filmēšana

© Romāns Kokšarovs/F64

Pa Karostas ielām Liepājā traucas koši sarkans zaporožecs. Pie stūres autosportists Mārtiņš Sesks. Pazīstamo liepājnieku atpazīt gan nav viegli, jo, lai līdzināto Rafaelam - filmas galvenajam varonim - viņam uzlikta galvā tumši blonda garmataina parūka.

Karostā un uzņēmuma “Liepājas metalurgs” teritorijā pirms aptuveni nedēļas notika Igaunijas režisora Rainera Sarneta filmas “Neredzamā cīņa” filmēšana. Filma būšot kā “kungfu komēdija”, kas norisinās pareizticīgo mūku klosterī 20. gadsimta 70. gadu Padomju Savienībā, vēsta liepajniekiem.lv.

“Mans uzdevums filmā ir darīt to, ko es vislabāk māku, proti, braukt ar mašīnu,” teic M. Sesks.

Zapīša vadīšana viņam grūtības neesot sagādājusi, taču krietni sarežģītāks bijis sadzīvot ar garajiem matiem.

Filmas tapšanai uz Liepāju atvesti trīs zaporožeci un vairāk nekā desmit citi padomju laika transportlīdzekļi - žiguļi, mokskviči, volga u.c. Tie savākti “pa visu Latviju” - daļa auto aizlienēti no Rīgas Motormuzeja, daļa no privātpersonām, pastāsta filmas spēles transporta koordinators Edgars Kristholds.

Igauņu režisora Rainera Sarneta spēlfilma "Neredzamā cīņa" / "The Invisible Fight" top kā Igaunijas, Latvijas, Vācijas, Somijas un Grieķijas kopražojums, stāsta producente Alise Ģelze. Režisors Rainers Sarnets ir pazīstams arī Latvijā, viņa iepriekšējā filma Novembris 2017.gada rudenī saņēma Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) galveno balvu un kopumā ieguvusi vairāk nekā 20 starptautiska un nacionāla mēroga balvas. Filmā "Neredzamā cīņa" režisors turpina radīt unikālu vizuālu pasauli, turklāt tā būs kungfu komēdija, kas norisinās pareizticīgo klosterī 20.gadsimta 70.gadu Padomju Savienībā. Filmas varoņiem kungfu ir veids, kā pārvarēt savu personīgos dēmonus - lepnību, iedomību un iekāri.

Latvijas puses iesaistīšanās projektā ir nozīmīga, jo lielāko daļu filmas uzņem Latvijā, turklāt filmas vizualitātes veidošanā paredzēta Latvijas kinoprofesionāļu līdzdalība (filmas uzņemšanas grupā strādā mākslinieks Mārtiņš Straupe, kostīmu māksliniece Berta Vilipsone un grima māksliniece Maija Gundare), arī filmas mūziku rada dažādi Latvijas mākslinieki. Filma top ar Nacionālā Kino Centra atbalstu un Rīgas Filmu fonda līdzfinansējumu, tā plānota kā piecu valstu kopprodukcija - Igaunija (studija Homeless Bob Production), Latvija (White Picture), Vācija (The Post Republic, Rapid Eye Movies), Somija (Helsinki Filmi) un Grieķija (Neda Film). Šāgada pavasarī projektam tika apstiprināts arī Eiropas fonda Eurimages līdzfinansējums.

Filma "Neredzamā cīņa" / "The Invisible Fight" pie skatītājiem nonāks 2023.gada rudenī.