Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Eiropas nozīmīgākajā animācijas festivālā demonstrēs divas Latvijas autoru filmas

© pexels.com

Francijas pilsētā Ansī šodien sākas Eiropā nozīmīgākais starptautiskais animācijas festivāls, kurā demonstrēs arī divas Latvijas autoru filmas, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.

Viņa pavēstīja, ka festivāla laikā notiek arī filmu tirgus "MIFA", kur Latvija iekļauta īpašā programmā "MIFA Focus". Ansī starptautiskais kinofestivāls jau 60 gadus ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem animācijas forumiem, bet starptautiskais filmu tirgus "MIFA" ir pilnībā veltīts animācijai un tās izpausmēm jaunajās tehnoloģijās.

NKC pārstāve pavēstīja, ka pēc pagājušā gada pasākuma pārcelšanās uz virtuālo vidi šogad festivāls atgriežas klātienē, saglabājot arī tiešsaistes iespējas skatītājiem no visas pasaules. Divās dažādās Ansī konkursu programmās iekļautas arī divas Latvijas animācijas īsfilmas.

Festivāla galvenā konkursa laikā 15.jūnijā uz lielā ekrāna tiks demonstrēta starptautiskajā animācijas īsfilmu konkursā iekļautā Vladimira Leščova filma ar starptautisko nosaukumu "Comeback". Matīsa norādīja, ka šis ir dziļi personisks stāsts par bērnības dienu aizraušanos, kas kādu dienu atgriežas jau pieauguša hokeja cienītāja dzīvē.

Savukārt īsfilmu konkursa programmā "Off - Limits" pirmdienas rītā pirmizrādi piedzīvos animācijas īsfilma "Panic", ko veidojusi māksliniece "Helen Ora", kas agrāk bija pazīstama kā Elīna Dzelme un Elīna Maligina. Filma veidota sadarbībā ar režisoru un producentu Reini Kalnaelli. Pēc NKC pārstāves paustā, filmas "Panic" stāsts risina sievietes iekšējo monologu, konfrontējoties ar lomām, ko viņai piešķir sabiedrība, bet filmas animācija veidota, māksliniecei ar roku zīmējot uz drukātiem videomateriālu kadriem. Filmas autore "Helen Ora" un producents Reinis Kalnaellis piedalīsies klātienes seansā Ansī.

Matīsa norādīja, ka, svinot piekto gadu, kopš Latvija piedalās "MIFA" tirgū, Latvija iekļauta īpašajā programmā "MIFA Focus", kurai katru gadu konkursa kārtībā tiek izraudzīti aktuālākie reģioni animācijas nozarē. Latvijas prezentāciju "MIFA Focus" sadaļā veido Latvijas Animācijas asociācija sadarbībā ar NKC, tajā aplūkota Latvijas animācijas nozares ekosistēma un izrādīti fragmenti no deviņām topošajām animācijas filmām.

Prezentācijā iekļautas studijas "Atom Art" aktuālās īsfilmas - režisores Zanes Oborenko "Iemīlējies Kafka" un Edmunda Jansona "Goda sardze", divi projekti no studijas "Animācijas brigāde" - Daces Rīdūzes īsfilma "Dusmukule" un Jāņa Cimmermaņa pilnmetrāžas filma "Lielais Indriķis". Studija "VFS films" piedāvās fragmentus no Nila Skapāna filmas "Diendusa" un no Kristas Burānes īsfilmu cikla "Brīnumskapis". Studija "Tritone" pieteiks Latvijā topošu Aigara Gercāna animācijas seriālu bērniem "Bobo un Marlo iepazīst pasauli. Dabas enciklopēdija", tāpat auditorijai tiks piedāvāti fragmenti no topošajām pilnmetrāžas filmām - Signes Baumanes "Mans laulību projekts" un Kārļa Vītola "Ziemeļu zvaigzne".

Atsevišķā notikumā, tirgus sadaļā "MIFA Pitches", savu jaunāko projektu - topošo pilnmetrāžas animācijas filmu "Straume" jeb "Flow" prezentēs režisors Gints Zilbalodis un producents Matīss Kaža. NKC akcentēja, ka Zilbalodis pirms diviem gadiem aizsāka Latvijas animācijas attiecības ar Ansī festivālu, kura jaundibinātajā pilnmetrāžas filmu konkursā "Contrechamp" pirmo galveno balvu saņēma Zilbaloža 2019.gada filma "Projām" jeb "Away". Savukārt otrajā "Contrechamp" konkursā galveno balvu saņēma Latvijas 2020.gada filma "Mans mīļākais karš", un tās režisore Ilze Burkovska-Jakobsena šogad aicināta klātienē saņemt balvu, kas pirms gada tika piešķirta virtuāli.