Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Sācies starptautisks dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Rīga"

© pexels.com

Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Rīga", kas notiks no šodienas līdz 3.maijam, Covid-19 pandēmijas laikā tiks organizēts dokumentālās filmas uzņemšanas veidā, informēja pasākuma rīkotāji.

Viņi atzīmēja, ka arī šajā laikā svarīgākais kino svētku sakarā ir paturēt "dzīva kino ar dzīviem skatītājiem burvības nervu", tāpēc izvēlēta šāda festivāla norise. Paredzētās filmas sižets ir sekojošs - festivāla rīkotāji atvedīs filmu pie skatītāja vai nelielas "viena burbuļa" skatītāju grupas un dokumentēs filmas pirmizrādi klātienē. Pēc filmas seansa notiks jautājumu un atbilžu sesija - autora diskusija ar skatītājiem.

Tāpat festivāla rīkotāji atzīmēja, ka skatītāju grupas apjoms būs atkarīgs no tobrīd spēkā esošajiem ierobežojumiem. Savukārt, ja tas būs iespējams un droši, autors diskusijā piedalīsies klātienē, bet, ja tas nebūs iespējams, autors pieslēgsies tiešsaistē.

Tā kā festivāla filmas uzņemšana notiek ierobežotos apstākļos, septiņos klātienes seansos tiks demonstrēta viena no paredzētajām festivāla programmām "Baltijas fokuss". Viens atsevišķs seanss tiks rīkots festivāla konkursa "Artdocfest" filmai "Gunda."

Turklāt abu konkursa programmu "Artdocfest" un "Baltijas fokuss" žūrijas skatīsies filmas uz lielā ekrāna. Paredzēts, ka programmas "Artdocfest" žūrija strādās klātienē, bet programmas "Baltijas fokuss" žūrija strādās attālināti no savām mītnes zemēm.

Kā norādīja festivāla rīkotāji, 3.maijā notiks pasākuma noslēguma ceremonija, kad tiks paziņoti uzvarētāji un pasniegtas balvas. Tāpat no 1.maija līdz 3.maijam festivāla laikā notiks dokumentālā kino simpozijs.

Paredzēts, ka 1.maija plkst.11 tiešsaistē angļu valodā notiks starptautiska diskusija "Dokumentālista misija pasaulē bez barikādēm jeb ko šodien būtu filmējis Podnieks?", kurā piedalīsies Baltijas valstu kinematogrāfisti. Savukārt 2.maija plkst.11 Rīgas Domē notiks Latvijas dokumentālistu diskusija "Dokumentālistu pēcpusdienas snauda", kurā ierobežotā skaitā un klātienē piedalīsies Latvijas dokumentālisti. 3.maija plkst.11 Rīgas Domē klātienē notiks filozofa Ulda Tīrona saruna ar režisoru, filmas "Gunda" autoru Viktoru Kosakovski angļu valodā.

Festivāla rīkotāji vērsa uzmanību, ka reportāžas no filmu pirmizrādēm, simpozija un festivāla noslēguma tiks raidītas tiešsaistē, publicētas festivāla tīmekļvietnē. Savukārt plašai publikai kinoteātrī visas festivāla filmas tiks izrādītas augustā, kad notiks arī tikšanās ar to autoriem.