Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Bukmeikeri prognozē: kas būs "Oskaru" favorīts?

© Publicitātes foto

Jau šonedēļ, naktī no 25. uz 26. aprīli pēc Latvijas laika, notiks viens no kino cienītāju gaidītākajiem notikumiem - 93. Amerikas Kinoakadēmijas balvas “Oskars” pasniegšanas ceremonija. Tas ir pasākums, kam jau ierasti seko līdzi miljoniem skatītāju visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. Un, lai arī līdz pat pēdējam brīdim neviens nezina, kas šoreiz iegūs zeltītās statuetes, “Betsafe” bukmeikeri par favorītu gada labākās filmas balvai ar pārliecinošu 65% uzvaras varbūtību izvirza drāmu “Nomadland”.

Apskatot citas nominācijas, kas piesaista lielāko sabiedrības uzmanību, labākā režisora kategorijā par līderi bukmeikeru skatījumā izvirzījusies kinolentes “Nomadland” veidotāja Hloja Žao (Chloe Zhao), kuras izredzes tiek vērtētas ar ļoti augstu 90% iespējamību. Turklāt viņa ir līdz šim pirmā minoritāšu rasu pārstāve, kas nominēta “Oskaram” labākā režisora kategorijā. Vislielākās iespējas saņemt labākā aktiera balvu “Betsafe” eksperti prognozē pērn no dzīves pāragri aizgājušajam Čedvikam Bousmenam (Chadwick Boseman), vērtējot to ar 85% iespējamību. Savukārt “Oskara” statueti kā labākai aktrisei lielākās iespējas iegūt tiek lēstas Kerijai Muliganai (Carey Mulligan), vērtējot šādu notikumu attīstības scenāriju ar 50%.

“Kolorītā amerikāņu drāma “Nomadland” jau ir saņēmusi Venēcijas kinofestivāla "Zelta lauvu" un “Zelta Globusu”. Tradicionāli būtiskākais indikators Oskara balvām ir tieši prognozes un rezultāti “Zelta Globusiem”, kas bieži vien dublējas ar “Oskariem”, lai gan galvenās nominācijas ir mazliet atšķirīgas. Jāņem gan vērā, ka šis ir bijis nestandarta gads visā pasaulē un arī filmu industrijā, tāpēc arī dažādi pārsteigumi pavisam noteikti ir iespējami,” komentē “Betsafe” prognožu eksperts Valters Rozmanis.

Filma “Nomadland” stāsta par kādu sievieti ASV, kura pēc vīra nāves un darba zaudēšanas izlemj dzīvi turpināt kā modernā klejotāja, ceļojot un dzīvojot kemperī ārpus tradicionālās sabiedrības. Galveno varoni filmā atveido amerikāņu aktrise Frānsia Makdormana (Frances McDormand), kura par savu sniegumu nominētā “Oskaram” labākās aktrises kategorijā. Arī iepriekš viņa jau ieguvusi divus “Oskaru” apbalvojumus par labākās aktrises lomu filmās “Fargo” un Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.

Starp visām filmām par līderi ar 10 “Oskaru” nominācijām izvirzījusies biogrāfiskā kinolente “Mank”. Tai seko vairākas filmas ar nominācijām sešās kategorijās: “Minari”, “The Father”, “Judas and the Black Messiah”, “Sound of Metal” un “The Trial of the Chicago 7”. Zīmīgi, ka šī gada “Oskari” ir pirmie, kur nomināciju īsajā sarakstā iekļuva arī Latvija. Komponistes Lolitas Ritmanis radītais skaņu celiņš filmai “Dvēseļu putenis” bija starp tām 15 kompozīcijām, kas kandidēja uz nominācijas godu kategorijā par labāko filmas oriģinālmūziku, tomēr starp piecām “Oskaram” nominētajām kompozīcijām tā neiekļuva.

Šogad “Oskara” apbalvošanas ceremonija aizritēs Covid-19 globālās pandēmijas zīmē, kas nozīmē, ka tā ievērojami atšķirsies no ierastā formāta. Šī ir tikai ceturtā reize balvas pastāvēšanas vēsturē, kad apbalvojumu pasniegšanas ceremonija atlikta (parasti tā notiek februāra beigās vai marta sākumā). Svinīgā balvu pasniegšana šoreiz norisināsies divās vietās - “Dolby” teātrī un “Union” dzelzceļa stacijā, Losandželosā. Lai gan Kinoakadēmija iepriekš strikti norādījusi, ka visus viesus vēlas redzēt klātienē, jo neplāno izmantot videozvanu sniegtās iespējas, tomēr pēdējo nedēļu laikā “Oskaru” organizatori nu jau kļuvuši pielaidīgāki. Tam par iemeslu galvenokārt ir sarežģītā ārzemju viesu nokļūšana uz Losandželosu.

Tā kā kopš pagājušā gada kinoteātri daudzviet bija un joprojām ir slēgti, daudzas filmas netika izrādītas uz lielajiem ekrāniem. Tādēļ šogad “Oskariem” izņēmuma kārtā bija atļauts pieteikt arī kinolentes, kuru pirmizrāde notika kādā no video straumēšanas servisiem. Savu uzvaras gājienu pandēmijas gadā sparīgi turpinājušas vairākas video straumēšanas platformas, un tas atspoguļojas arī nomināciju sarakstos. Piemēram, arī Latvijā nu jau tik pazīstamajā “Netflix” skatāmas tādas labākās filmas kandidātes kā “Mank” un “The Trial of the Chicago 7”, kā arī daudzu citu kategoriju nominanti. Turklāt pirmo reizi “Oskaru” vēsturē visvairāk nominācijas no visām filmu studijām saņēmusi tieši “Netflix” - kopumā 35.

“Oskaru” nominantu pulks ASV medijos šogad tiek īpaši slavēts par tā daudzveidību un minoritāšu iekļaušanu. Šie ir pirmie “Oskari”, kur labākā režisora balvai nominētas divas sievietes - Hloja Žao (Chloe Zhao) par kinolenti “Nomadland” un Emeralda Fennele (Emerald Fennell) par “Promising Young Woman”. Turklāt Hloja Žao ir pirmā minoritāšu pārstāve balvas vēsturē, kurai ticis šāds gods. Labākā aktiera/aktrises un labākā otrā plāna lomas aktiera/aktrises kategorijās kopumā ir 20 nominācijas, un sešas no tām saņēmuši melnādainie. Tāpat arī nekad agrāk musulmanis nebija nominēts labākā aktiera balvai (šogad - Rizs Ahmeds par lomu “Sound of Metal”). Turklāt pirmo reizi 50 gados labākās aktrises balvai nominētās arī divas melnādainās sievietes - Vaiola Deivisa (Viola Davis) un Andra Deja (Andra Dey).