Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Lukašenko. Zelta pamatne" - izveidota filma par Baltkrievijas līdera bagātībām

© Reuters/Scanpix/Leta

Populārais Baltkrievijas opozīcijas medijs "Nexta" pirmdien klajā laidis filmu par autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko bagātībām, kas, kā apgalvo autori, iegūtas korupcijas ceļā.

Medija "Nexta" populārais kanāls lietotnē "Telegram" nedēļu netika atjaunots, un tas raisīja dažādas baumas par vietnes administratoru likteni.

Tomēr pirmdienas rītā kanālā parādījās ieraksts par to, ka šajā laikā "Nexta" komanda gatavojusi filmu par Lukašenko bagātībām.

Galvenā "Nexta" izmeklēšanas doma ir, ka Lukašenko faktiski privatizējis daudzas Baltkrievijas valsts rezidences, ieskaitot grezno Neatkarības pili, kā arī izmanto personīgiem mērķiem auto un aviotransportu, kas viņam pienākas kā valsts prezidentam.

Turklāt Lukašenko pieņem dārgas dāvanas un nodrošina labvēlību vairākiem ārvalstu uzņēmējiem koruptīviem mērķiem, norāda filmas autori.

Cita starpā filmā minēts Krievijas uzņēmējs Mihails Gucerijevs.

Pats Lukašenko apgalvo, ka viņam nav nekādu bagātību un ka teju viss, ko viņš izmanto, pieder valstij.

"Man ir "pils". Manuprāt, septiņi reiz astoņi liels namiņš, kurā es uzaugu ar māti. Lūk, tā ir mana "pils"," vēl pagājušajā nedēļā apgalvoja Lukašenko.

Lai uzturētu valsts rezidences, kuras Lukašenko būtībā ir privatizējis, katru mēnesi tiek tērēti "desmiti miljoni dolāru", filmas autoriem atklāja informēts avots.

Lukašenko ir arī "premium" klases automobiļu kolekcija, kuras vērtība ir četri miljoni eiro. Šajā summā auto apkalpošana nav ietverta, norāda filmas autori.

Līdz 9.marta rītam filma "Lukašenko. Zolotoje dno" ("Lukašenko. Zelta pamatne") vietnē "YouTube" skatīta vairāk nekā miljonu reižu.

Lietotnes "Telegram" kanālus "Nexta" un "Nexta Live" izveidoja Stepans Putilo, kas šobrīd dzīvo Varšavā.

Kad pēc pagājušās vasaras falsificētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām valsti pārņēma protestu kustība, "Nexta" kļuva par populārāko opozīcijas mediju.

Kanālu auditorija sasniegusi divus miljonus cilvēku.

2020.gada augustā Baltkrievijas varasiestādes Putilo izsludināja starptautiskajā meklēšanā.