Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Roberts Redfords saņēmis Francijas Goda leģiona ordeni

© Scanpix/AFP

Holivudas kino leģenda Roberts Redfords saņēmis franču Goda leģiona ordeni.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, 14. oktobrī, svinīgā ceremonijā Parīzē Elizejas pilī apbalvoja 74 gadus veco amerikāņu aktieri un režisoru ar Francijas Goda leģiona kavaliera titulu par viņa ieguldījumu kino, kā arī darbību vides aizsardzībā.

"Es zinu 65 miljoni Francijas iedzīvotāju gribētu būt šeit manā vietā. Tie, kas mīl kino, atcerēsies jūsu filmas un katru reizi skatoties tās, gūs daudz emociju," pasniedzot balvu teica Sarkozī.

Redfords pateicās Francijas tautai par viņam izrādīto godu. Un atceroties laiku, ko viņš pēc koledžas beigšanas pavadīja Francijā teica: "Es nezināju patiesību par manu valsti, es biju naivs un aprobežots un tie bija Francijas studenti ... kas atvēra man acis un deva man patiesu izglītību," sacīja Redfords, kurš uz ceremoniju bija ieradies ar savu sievu, gleznotāju Sibillu Zageri.

"Es turpināšu darbu kino ar apņemšanos, lai tas atver cilvēku emocijas, stiprina un pārsniedz robežas, un šī balva man palīdzēs darīt," sacīja Redfords.

Redfords dibinājis neatkarīgā kino filmu festivālu Sundance Filmu Festival.

Goda leģiona ordenis ir Francijas augstākais apbalvojums, ko ieviesa Napoleons Bonaparts. Oficiāli šo apbalvojumu drīkst piešķirt Francijas pilsoņiem par militārajiem un civilajiem sasniegumiem, to pasniedz arī ārzemniekiem. Goda leģionā ir ieskaitīti tādi ārzemnieki kā amerikāņu aktieris Džerijs Luiss, rakstniece Dž.K.Roulinga, režisori Klints Īstvuds, Deivids Kronenbergs, Stīvens Spīlbergs , dziedātāja Barbara Streizande un citi.