Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Trīs dienas tiešsaistē varēs noskatīties "Lielajam Kristapam" nominētās filmas

© F64, Kaspars Krafts

No šodienas līdz svētdienai Nacionālā Kino centra (NKC) interneta portālā "Filmas.lv" būs iespējams noskatīties nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" nominētās filmas, informēja festivāla preses sekretāre Zane Dzene.

Covid-19 ierobežojumu dēļ festivāls "Lielais Kristaps" un tā apbalvošanas ceremonija šogad norisināsies tiešsaistē. Vispirms skatītājiem trīs dienas būs iespēja vietnē "Filmas.lv" noskatīties balvai nominētās dokumentālās, animācijas un studentu filmas, pirmizrādes un Mūža balvas laureāta Kalvja Zalcmaņa retrospektīvu.

Portālā "Filmas.lv" varēs redzēt tādas "Lielajam Kristapam" nominētās dokumentālās filmas kā režisora Ivara Zviedra "Valkātājs", Matīsa Kažas "Klejotāji", Andras Drošs "Skaistai būt", Laura un Mārča Ābeļu "Pārgājiens ’44", Aleksandra Okonova "Dainu kamermistērija "Es karā aiziedams"", Paula Dombrovska "Mans mīļais Don" un Dzintras Gekas "Katra diena simtgadē. Gadalaiki".

Portālā varēs noskatīties arī "Lielajam Kristapam" nominēto animācijas filmu "Visi mani draugi ir miruši", kuru režisējusi Anna Zača un Nils Skapāns, kā arī studentu filmas - Alises Zariņas režisēto filmu "Divas strīpiņas", Kates Rasas Ozolas filmu "Novirze", Rūtas Znotiņas filmu "Sapņu pavasaris", Georga Harija Āvas filmu "Suspensija Prima" un Kristapa Opincāna filmu "Šambala".

Tāpat tiešsaistē būs skatāmas Mūža balvas laureāta, kinooperatora, Latvijas Kultūras akadēmijas līdzdibinātāja Zalcmaņa retrospekcijas filmas "Mūžs" (1972, režisors Hercs Franks), "Atbalss" (1983, režisors Ansis Epners), "Virsdiriģenti" (1983, režisors Epners), "Neglītais pīlēns - cilvēka bērns" (1985, režisore Laima Žurgina) un "Džemma" (1986, režisore Žurgina). Visas filmas no Valsts kinofotofonodokumentu arhīva nupat restaurētas ar Kultūras ministrijas (KM) atbalstu un paliks "Filmas.lv" filmotēkā.

Šajā programmā iekļautās filmas būs skatāmas visā pasaulē, izņemot Zviedra filmu "Valkātājs".

Tāpat būs skatāmas arī vairāku filmu pirmizrādes un īpašie seansi, uz kuriem varēs saņemt ielūgumus portālā "Filmas.lv", kur atrodama informācija, kā notiek pieteikšanās speciālseansiem. Šīs filmas būs skatāmas Latvijas teritorijā.

Šodien plkst.19 "Lielais Kristaps" tiks atklāts ar Mārtiņa Grauda dokumentālās filmas "Koku opera" pirmizrādi. Filma dokumentējusi Annas Ķirses laikmetīgās operas iestudējumu Somijas mežos.

Rīt, 13.novembrī, plkst.21 notiks "Lielajam Kristapam" visvairāk nominētās filmas "Pilsēta pie upes" seanss. Šo filmu režisējis Viesturs Kairišs, un tā balvai saņēmusi 15 nominācijas.

Savukārt sestdien, 14.novembrī, plkst.19 būs skatāma pirmizrāde Lienes Lindes un Armanda Zača dokumentālajai filmai "Klātbūtne", kas atklāj četru Latvijas sieviešu pieredzi un pārdomas grūtniecības laikā.

Vairākas "Lielā Kristapa" filmas būs iespējams noskatīties arī dažādās televīziju platformās, pastāstīja Dzene.

"Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks svētdienas, 15.novembra, vakarā, un tiešraidē to translēs Latvijas Televīzija un "Replay.lv", kā arī sabiedrisko mediju portāls "Lsm.lv". Balvu pasniegšanas ceremonija notiks bez skatītājiem un tiks raidīta no Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas paviljona, kur atradīsies ceremonijas vadītāji un žūrija, bet pieslēgšanās nominantiem notiks tiešajā ēterā.

Šogad "Lielā Kristapa" filmas vērtēs starptautiska žūrija, un tajā darbosies Aija Bērziņa no Latvijas Kinoproducentu asociācijas, Kaspars Braķis no Latvijas Kinooperatoru ģildes, aktrise un režisore Elita Kļaviņa, bijušais Lietuvas Kinocentra vadītājs Rolandas Kvietkauskas, Lietuvas režisors Arūnas Matelis, režisors Juris Poškus, kā arī starptautiskās kinokritiķu asociācijas "Fipresci" dalībniece Ieva Viese-Vigula.

Skatītāju balsojums portālā "Lsm.lv" turpināsies līdz šodienas plkst.23.59.

"Lielais Kristaps" 2016.gadā ieguvis nacionālās balvas statusu, un šogad balvas pasniegs 32.reizi. Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar NKC un KM.