Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Dvēseļu putenis" gāž pašmāju kino rekordus - filmu noskatījušies jau vairāk nekā 102 000 skatītāju

© Publicitātes foto

Nepilnu vienpadsmit dienu laikā kopš režisora Dzintara Dreiberga vērienīgās karas drāmas “Dvēseļu putenis” nonākšanas uz kino ekrāniem filmu paguvuši noskatīties vairāk nekā 102 000 skatītāju. Tas ir lielākais skatītāju skaits pašmāju kinodarbam atjaunotās Latvijas kino vēsturē šādā filmas izrādīšanas periodā, informē filmas veidotāji un tās izplatītāji Latvijā “Uz kino” un “Kinopunkts”.

Kā Rīgā, tā reģionos skatītāju interese par filmu bijusi patiesi ievērojama, par ko liecina desmitiem izpārdotu filmas seansu. Tiek lēsts, ka filmas skatītāju skaits reģionos drīzumā varētu būtiski pieaugt, jo papildus kinoteātriem ir uzsākta “Dvēseļu puteņa” demonstrēšana arī Latvijas novadu un pagastu kultūras centros.

“No sirds priecājos, ka lieli un mazi skatītāji nāk uz kino, skatās filmu un dalās domās par tajā skartajām tēmām. Mani visvairāk iepriecina daudzās sarunas starp vecākiem, bērniem un vecvecākiem, kuri beidzot dalās savu vecāku stāstos, ļaujot labāk izprast mūsu valsts veidošanās pamatus. Tiesa, gribētos, lai šāds starppaaudžu dialogs un savas zemes mīlestības uzplūds nebūtu tikai vienreizējs, filmas izraisīts efekts, bet turpinātos arī tad, kad valsts svētki pagājuši. Galu galā, arī pirms 100 gadiem latviešu strēlniekiem cīņas nebeidzās ar Pārdaugavas atbrīvošanas operāciju 11. novembrī. Tādēļ negribētos, lai sarunām par Latviju būtu atvēlēta vieta tikai Patriotu nedēļā,” domās dalās filmas režisors Dzintars Dreibergs.

“Iespaidīga”, “spēcīga”, “aizkustinoša”, “pasaules līmeņa filma” - tie ir tikai daži no apzīmējumiem, ko filmai veltījuši skatītāji, tostarp Valsts prezidents Egils Levits, īpaši uzteicot režisora Dzintara Dreiberga un aktieru darbu.

“Iespaidīga filma. Tā atspoguļo Latvijas valsts tapšanas traģisko priekšvēsturi gan individuālā, gan vēsturiskā līmenī. Individuālā līmenī mēs redzam ārkārtīgu varonību no galvenā varoņa Artūra Vanaga puses. Savukārt vēsturiskais konteksts rāda, ka individuālā varonība ir jēdzīga tikai jēgpilnā kontekstā. Pirmajos gados, kad šis jaunais strēlnieks cīnījās cara armijā, vēlāk sarkanajos strēlniekos, tur nebija jēgas, un varonība izrādījās veltīga. Savukārt cīņa par Latviju arī šo puišu individuālo cīņu padarīja jēgpilnu, un rezultātā mums ir sava valsts. Varu tikai ieteikt visiem noskatīties šo filmu,” aicina Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Jau ziņots, ka filma “Dvēseļu putenis”, kas pirmizrādi piedzīvoja 8. novembrī, skatītājus aizved 100 gadus senā pagātnē, kad sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību - pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu. Dreiberga filma ir ne vien nozīmīgas latviešu vēsturiskās literatūras ekranizējums, bet arī būtisks darbs Latvijas kino, kas pievērš uzmanību šajā žanrā maz atspoguļotam, bet ļoti svarīgam Latvijas vēstures posmam - Pirmajam pasaules karam un Brīvības cīņām.

Uz Aleksandra Grīna romāna motīviem balstīto filmu "Dvēseļu putenis" kinoteātros lielākajās Latvijas pilsētās, kā arī novadu kultūras un tautas namos demonstrēs visu novembri un decembri. Biļetes var iegādāties kinoteātru biļešu kasēs un tiešsaistē. Vairāk informācijas par filmu, tās izrādīšanas vietām un biļešu iegādi meklējiet filmas mājaslapā www.dveseluputenis.lv.

Filmu “Dvēseļu putenis” veidojuši kino profesionāļi no Latvijas un citām valstīm - režisors un producents Dzintars Dreibergs, producente Inga Praņevska, galvenais operators Valdis Celmiņš, Rīgā dzimušais scenārists, Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, komponiste, prestižās Emmy balvas laureāte Lolita Ritmanis, Casting Bridge aktieru atlases režisore Gunita Groša, galvenais mākslinieks Juris Žukovskis, galvenā kostīmu māksliniece Sandra Sila, galvenā grima māksliniece Dzintra Bijubena, studija KULTFILMA un citi.

FilmasDvēseļu putenis” lielāko daļu izmaksu sedz valsts, savukārt trūkstošo finansējumu nodrošina filmas ģenerālsponsors - viens no Latvijas zīmoliem veikals-noliktava DEPO, kā arī sponsors Latvijas Mobilais telefons”. Filmas atbalstītāju vidū ir arī AS “Cēsu alus”, UPB, Jūrmalas pilsētas dome, Carnikavas novada dome, Latvijas Avīze, kā arī filmas un komandas oficiālais apdrošinātājs AAS BALTA.

Filmas atbalstītāju vidū ir arī IMPRO ceļojumi, Latviešu fonds, Aizsardzības ministrija un Nacionālie Bruņotie spēki, Rīgas Latviešu biedrības nams, Latvijas Universitāte, pusdienu restorāns Daily, Merrild, LAIMA, Rīgas Kinostudija, Bellevue Park Hotel Riga, IRVE, Atpūtas bāze un muzejs “Miķelis”, “Kurbads”, LAMB, “Zaļā bāze”, GEMOSS, MORA-Trans, “Zemgus Poligrāfijas Serviss”, SIA Auditorsabiedrība BK Partneris, “Ezerkauliņi”, Rīgas Dzirnavnieks, Hanzas Maiznīca, Žogu fabrika, Western Digital, Latvijas valsts meži, Rīgas meži, Mūkusalas Biznesa centrs, PwC Latvija, Medicīnas centrs ARS, Unipark, poligrāfija “Viss Plusā”, Zirguskola un Ruckas muiža. Filmas veidotāji pateicas arī VAS “Latvijas dzelzceļš” par atbalstu filmēšanas procesā. Informatīvo atbalstu sniedz izdevniecība “Žurnāls SANTA”, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, ziņu portāls TVNET, TV24, Clear Channel Latvia un Radio SWH.