Andželina Džolija filmēsies Bosnijā

© Scanpix

Aktrise Andželina Džolija paziņojusi par plānu uzņemt romantisku mīlas stāstu, kura notikumi risināsies Bosnijas kara laikā (no 1992. līdz 1995. gadam). Ieradusies negaidītā vizītē Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā, aktrise paziņoja, ka būs gan filmas režisore, gan galvenās lomas tēlotāja.

"Tas būs mīlas stāsts, nevis politiska deklarācija," uzsvērusi A. Džolija, piebilstot, ka filma stāstīs par diviem cilvēkiem, kuri satiekas pašā kara priekšvakarā, un to, kādu iespaidu karš atstāj uz viņu attiecībām. Aktrise sacījusi, ka filmēšana sāksies jau šā gada rudenī un lentes veidošanā tiks iesaistīti dažādu tautību bijušās Dienvidslāvijas aktieri. "Es vēlētos iesaistīt pēc iespējas vairāk vietējo cilvēku un uzzināt pēc iespējas vairāk," viņas sacīto citē Reuters.

A. Džolija, kura pašlaik ceļo pa Eiropu, reklamējot grāvējfilmu Salt, Sarajevā ar privāto lidmašīnu no Budapeštas ieradās bez īpaša brīdinājuma. Viņa gan atgādinājusi, ka aprīlī, kad kopā ar vīru Bredu Pitu viesojās pie bēgļiem Bosnijas austrumos, ir solījusi, ka atgriezīsies, un savu solījumu pildījusi.

Jāatgādina, ka A. Džolija ir ANO Augstā bēgļu lietu komisariāta (UNHCR) labas gribas vēstniece un šādā statusā viņu nedēļas nogalē pieņēmuši Bosnijas prezidentūras vadītāji. Viņiem nācies uzklausīt aktrises aicinājumu darīt visu iespējamo, lai tūkstošiem cilvēku, kuri joprojām ir bēgļu statusā, varētu atgriezties mājās. "Ceru, ka drīzumā mēs dzirdēsim par praktiskām lietām, kas izdarītas, lai uzlabotu šo cilvēku dzīvi," aktrises sacīto citē AFP.

Viņa uzslavējusi Bosnijas parlamenta jūnijā pieņemto stratēģiju, kas paredz līdz 2014. gadam atrisināt bēgļu problēmas, taču uzsvērusi, ka laiks negaida un nepieciešama steidzama rīcība. Tiek lēsts, ka aptuveni 113 000 Bosnijas iedzīvotāju joprojām nevar atgriezties savās mājās. AP ziņo, ka A. Džolija izrādījusi arī lielu interesi par Bosnijas izglītības programmu, uzsverot, ka izglītība ir jaunās valsts galvenā prioritāte. Bosnijas prezidentūras pašreizējais vadītājs Haris Silajdžičs viņai solījis, ka Sarajeva jau drīzumā kļūs par reģionālu izglītības centru.

Izklaide

Profesionālā Eiropas bērnu un jauniešu filmu asociācija (ECFA) apbalvojusi režisora Reiņa Kalnaeļļa pilnmetrāžas animācijas filmu "Telmas ideālā dzimenīte", kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi 29.starptautiskajā bērnu un jauniešu filmu festivālā "Schlingel", Vācijā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Svarīgākais