Septembra sākumā notiks Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

kadrs no filmas "Valsis ar Baširu" © publicitātes foto

No 7. līdz 12. septembrim Rīgā norisināsies 14. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Dokumentālā kino profesionāļiem no dažādām Eiropas un Austrumeiropas valstīm tas ir nozīmīgs pasākums, lai piesaistītu līdzfinansējumu topošo filmu projektiem un informētu starptautisku TV kanālu un fondu pārstāvjus par savām radošajām iecerēm.

Foruma ietvaros ikvienam interesentam būs iespējams piedalīties seminārā par animācijas elementu izmantojumu dokumentālajā kino un ētikas jautājumiem dokumentālajā kino.

Paralēli tam, no 8. līdz 12. septembrim kinoteātrī K.Suns plašākai publikai tiek piedāvāta iespēja noskatīties starptautisku dokumentālo filmu programmu Pēdas nākotnē (Footsteps in the Future).

Šogad jau otro reizi foruma pastāvēšanas laikā tiek rīkots arī filmu recenziju konkurss topošajiem kritiķiem, žurnālistiem un citiem rakstīt gribošajiem, kas tiks atspoguļots Nacionālā Kino centra mājas lapā.

Filmu programma Pēdas nākotnē

Laikā no 8. līdz 12. septembrim piekto reizi foruma ietvaros kinoteātrī K.Suns foruma organizētāji plašākai publikai piedāvās noskatīties dokumentālo filmu programmu Pēdas nākotnē. To veido pēdējo gadu laikā tapušās, starptautisku atzinību guvušās dokumentālas filmas, kuru uzmanības lokā ir ekoloģiskās problēmas un mūsu atbildība turpmāko paaudžu priekšā, vides un veselības mijiedarbības jautājumi, politiski ekonomiski notikumi un to interpretācija, indivīda loma sabiedrībai aktuālu procesu norisē u.tml.

Tiks demonstrēta 2009. gadā Zelta Globusu ieguvusī režisora Ari Folmana filma Valsis ar Baširu (Waltz with Bashir, Izraēla, Francija) par palestīniešu bēgļu slaktiņu Libānas kara laikā un Izraēlas karavīru centieniem izprast notikušo. Filma Mantojums mūžībai (Into Eternity) sekos Onkalo kodolatkritumu novietnes veidošanai Somijā un meklē atbildes uz jautājumu, kā brīdināt par draudiem mūsu pēctečus 100 000 gadus tālā nākotnē.(rež. Mihaels Madsens, Dānija, Somija). Savukārt filmā Viagru mēģinājāt? (The Erectionman) nīderlandiešu režisors Mihaels Šāps ar veselīgu humoru uzrunā līdzcilvēkus un zāļu ražotājus, aicinot aizdomāties par vīrišķību un bailēm.

Turpinot aizsākto tradīciju, foruma laikā skatītājiem būs iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un pēc filmu noskatīšanās piedalīties diskusijās.

Forumu organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar MEDIA Desk Latvija, Latvijas Kinoproducentu asociāciju un EDN (European Documentary Network).

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais