Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Tēvs nakts" ieguvusi labākās ārzemju filmas balvu starptautiskā festivālā Izraēlā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Režisora Dāvja Sīmaņa filma "Tēvs nakts" sestdien Haifas starptautiskajā filmu festivālā Izraēlā ieguvusi balvu kā labākā ārzemju filma, apstiprināja filmas producents Gints Grūbe.

Filma ieguvusi balvu vienā no trim festivāla starptautiskajām kategorijām - "Starp Izraēlas un ebreju identitāti". Šajā kategorijā sacentās sešas filmas, tai skaitā arī Francijas, Vācijas, Polijas un Izraēlas ražojumi.

Sīmaņa režisētā kinolente vēsta par latvieti Žani Lipki un viņa ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā no nāves izglāba vairāk nekā 50 ebrejus. Filma cenšas atšķetināt galvenā varoņa drosmes noslēpumu, mēģinot saprast, vai tā pamatā ir azarts, pārgalvība, spīts vai pienākums pret savu tuvāko.

"Tēvs nakts" ir viena no kopskaitā 16 pilnmetrāžas filmām, kas veidotas ar Nacionālā Kino centra Latvijas valsts simtgades kino programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" atbalstu.

Galveno - Žaņa Lipkes - lomu atveido Artūrs Skrastiņš. Žaņa sievu Johannu atveido Ilze Blauberga.

Filma veidota studijā "Mistrus Media", kas producējusi arī Viestura Kairiša filmu "Melānijas hronika", ko Latvijā noskatījās vairāk nekā 80 000 skatītāju. Filmas radošajā komandā ietilpst režisors Sīmanis, kurš scenāriju veidojis kopā ar Matīsu Gricmani, producenti Grūbe, Antra Gaile un Inese Boka-Grūbe, māksliniece Kristīne Jurjāne, operators Andrejs Rudzāts, montāžas režisors Andris Grants un grima māksliniece Sarmīte Balode.

Latvija šo filmu ir izvirzījusi ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars".