Nigērijā aizliedz filmu District 9

Nigērijas valdība paziņojusi, ka valsts kinoteātros netiks demonstrēts fantastikas grāvējs District 9, jo šī filma nomelnojot nigēriešus, attēlojot tos kā noziedzniekus, kanibālus un prostitūtas.

Īpašu Nigērijas valdības sašutumu izraisījis fakts, ka lentes negatīvajam vadonim dota iesauka Obasandžo – Nigērijas bijušā prezidenta vārds ir Olusegons Obasandžo.

Valsts informācijas ministre Dora Akunjili kopā ar valdības pārstāvjiem jau noskatījusies filmu, kas stāsta par citplanētiešu piedzīvojumiem Dienvidāfrikā ierīkotā internēto nometnē, un sarunā ar BBC paziņojusi, ka pieprasījusi atvainošanos no kompānijas Sony Entertainment Pictures, kas producējusi šo lenti. "Mēs esam nolēmuši, ka mūsu valstī šīs filmas publiskā demonstrēšana tiek aizliegta. Mēs patiešām esam dusmīgi, jo tā parāda Nigēriju ļoti sliktā gaismā – it kā mēs būtu kanibāli vai noziedznieki. Mūsu bijušā prezidenta vārds ir piešķirts bandas līderim, bet mūsu dāmas tiek parādītas kā prostitūtas, kas guļ ar kaut kādiem citplanētiešiem," šķendējusies D. Akunjili.

Informācijas ministre atgādinājusi, ka Nigērijas valdība pašlaik nodarbojas ar rebrendingu, lai novērstu kaitējumu, kuru valsts imidžam radījuši krāpnieki, kuri nodarbojušies, piemēram, ar naudas izkrāpšanu, izsūtot dažādas vēstules. Šajā kampaņa iesaistīta arī Nigērijas kinoindustrija jeb tā dēvētā Nolivuda, viņa atgādinājusi. AP vēsta, ka neapmierinātību ar Nigērijas attēlošanu filmā District 9 izteikusi arī daļa valsts pilsoņu – interneta sociālajā tīklā Facebook pat izveidota īpaša protestētāju lappusīte, kurā līdz sestdienai bija reģistrējušies 57 aktīvisti.

Malavī aktieris Eižens Khumbandživa, kurš filmā spēlē skandalozo Obasandžo lomu (kādā no epizodēm viņa varonis mielojas ar citplanētiešu gaļu, lai iegūtu viņu pārdabiskās spējas), norādījis, ka filma ir brīva alegorija par aparteīdu un neseno Dienvidāfrikā novēroto vardarbību pret ārzemniekiem un nebūtu jāuztver pārāk burtiski. "Tas ir tikai tāds pastāstiņš. Tas nav par to, ka nigērieši ēd citplanētiešus – pirmkārt, nekādi citplanētieši vispār neeksistē," viņš uzsvēris intervijā BBC.

AP atgādina, ka District 9 ir mūzikas un reklāmu režisora Neila Blomkempa debija kino jomā. Tajā filmējušies galvenokārt nepazīstami afrikāņu aktieri, taču popularitāti tā ieguvusi, pateicoties producentam Pīteram Džeksonam. Piecu nedēļu laikā ASV kinoteātros District 9 nopelnījusi jau 108 miljonus dolāru.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais