Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi filmu "Tēvs Nakts"

© Dmitrijs Suļžics/F64

Latvija ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzījusi režisora Dāvja Sīmaņa un studijas "Mistrus Media" simtgades spēlfilmu "Tēvs Nakts", informēja Nacionālā Kino centra (NKC) pārstāve Elīna Cire.

Viņa sacīja, ka "Oskara" balvas kategorijai, kura regulāri tiek vērtēta kopš 1956.gada un līdz šim bija pazīstama ar nosaukumu "Labākā filma svešvalodā", šogad mainīts nosaukums - turpmāk tā būs "Labākā starptautiskā spēlfilma".

Cire atzīmēja, ka Latvijas studiju pieteikumus vērtēja NKC ekspertu komisija - Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja, kinozinātniece Zane Balčus, portāla "Kino raksti" galvenā redaktore un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, Vācijā rezidējošā kinozinātņu doktore Elīna Reitere, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors un režisors Pēteris Krilovs, Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, režisors un LKA Nacionālās Kino skolas vadītājs Jānis Putniņš, producents un studijas "VFS Films" vadītājs Uldis Cekulis.

Pēc Cires sacītā, ekspertu izvērtēšanai šogad tika pieteiktas sešas pilnmetrāžas filmas un apspriešanas gaitā vislielāko uzmanību izpelnījās trīs no tām, katra ar savu un ļoti atšķirīgu argumentāciju. Vairāki eksperti izcēla režisora Edmunda Jansona Simtgades filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" arvien aktuālāko vēstījumu par katra atsevišķa indivīda iesaistīšanos sabiedrības problēmu risināšanā.

Viņa piebilda, ka otrs apspriestākais kandidāts uz izvirzīšanu bija režisora Jura Kursieša jaunākā spēfilma "Oļegs", taču noslēgumā ekspertu žūrija vienojās izvirzīt režisora Dāvja Sīmaņa Simtgades filmu "Tēvs Nakts".

Kā ziņots, savas pretendentes uz "Oskara" balvu jau izraudzījušās arī abas pārējās Baltijas valstis.

Lietuva šai godalgai izvirzījusi latviešu režisores Kristīnes Briedes un lietuviešu režisora Audrjus Stoņa dokumentālo filmu "Laika tilti", kas ir visu triju Baltijas valstu kopražojums. Lenti, kas ir viena no Latvijas simtgades filmām, no Latvijas producējusi studija "VFS Films".

Igaunija nominācijā "Starptautiskās filmas balva" nolēmusi izvirzīt režisora Tanela Tooma spēlfilmu "Patiesība un taisnība", kas uzņemta pēc igauņu literatūras klasiķa Antona Tammsāres romāna motīviem, savukārt nominācijā "Labākā dokumentālā filma" - režisores Ksenijas Ohapkinas darbu "Nemirstīgie", kas arī producēts kopīgi ar Latvijas studiju "VFS Films".

92.Oskara balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks godināti labākie 2019.gada kinodarbi, notiks 2020.gada 9.februārī Losandželosā, ASV.