Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Kairišs drīz pabeigs filmu, pie kuras strādā divus gadus

© Vladislavs Proškins/F64

Drīzumā tiks pabeigta režisora Viestura Kairiša jaunā spēlfilma "Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes", kas būs viena no retajām filmām, kas uzņemta latgaliešu dialektā.

Kairišs pie filmas strādā jau divus gadus un tā tiek raksturota kā vēsturiska drāma.

Filmas pēdējie kadri nofilmēti pavasarī, vasarā turpinājās un šobrīd pabeigta filmas montāža, tuvākajā laikā notiks darbs pie ieskaņošanas un attēla pēcapstrādes, bet filma kinoteātros varētu nonākt 2020.gada sākumā.

Jaunās spēlfilmas scenārija pamatā ir latviešu trimdas autora Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāns. ""Piļsāta pi upis" ir episks mīlas stāsts uz 20.gadsimta 30. un 40.gadu vēsturisko pārmaiņu fona. Filmas galvenajam varonim Ansim jāizvēlas starp divām sievietēm un trīs varām. Par laimi, viņš ir daiļkrāsotājs - pieprasīts pie visiem režīmiem; sākumā visas pilsētas šiltes jākrāso zaļā krāsā, tad sarkanā, pēc tam sarkanais jākrāso ciet ar brūno. Neskatoties uz to, ka stāsta vēsturiskais fons ir dramatisks, tajā ir vieglums, jaunu cilvēku attiecību jutekliskums un humors. Pāris gadu laikā Ansis piedzīvo pārvērtību no neveikla jaunekļa līdz vīrietim, kura izvēles liecina par cilvēkā "cīši" iekodētu humānisma stīgu," filmas sižeta līniju ieskicē tās veidotāji.

Filmā, ņemot vērā tajā atainotos vēsturiskos notikumus, skanēšot vairākas valodas, taču filmas pamatvaloda būs līdz šim uz lielā ekrāna reti izmantotais latgaliešu dialekts. "Liels gandarījums, ka mēs šo episko un komplekso stāstu esam spējuši izstāstīt valodā, kura daudzu uztverē nemaz neeksistē un Eiropas Savienība to iekļāvusi izzūdošo valodu sarakstā," teicis režisors. Latgaliski runātajam tekstam filmā paredzēti titri latviešu valodā.

Vēsturiskās drāmas uzņemšana tika sākta 2018.gada sākumā. Filma uzņemta Latgalē - Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī, Subatē un citur, filmēšana notika gan lielā aukstumā, gan arī pamatīgā karstumā, kura rezultātā izžuva upe un bija jāpārceļ kuģa "Baltais gulbis" ainu filmēšana. Tā kā filmas darbība aptver piecus gadus ilgu posmu, kura laikā Latvijā nomainījās veseli trīs valdošie režīmi, filmas veidotājiem bija jāmaina dekorācijas un tērpi, bet aktieriem īsā laika posmā nācās iejusties atšķirīgās varoņu dzīves situācijās.

Šobrīd ir pabeigts darbs pie filmas montāžas. "Filmas montāža bijusi līdz šim sarežģītākā manā profesionālajā karjerā. Tā ievilkās ilgāk, nekā paredzēts, un ne jau tāpēc, ka kaut kas nemontējās, bet tāpēc, ka atrast filmas ritmu, saskaņu starp daudzajām līnijām, starp komisko un traģisko, melodramatisko un vēsturisko izrādījās grandiozs izaicinājums. Man prieks par padarīto, un pats ar lielu nepacietību gaidu, kāds tad mūsu garabērns izskatīsies uz lielā ekrāna," stāstījis Kairišs. Tuvākajās nedēļās tiks sākts darbs pie filmas ieskaņošanas un attēla pēcapstrādes, kas notiks Prāgā.