Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Interesanti! Atklāj, kas jāzina un jāprot slepenajai aģentei

© pixabay

Arvien vairāk ir sieviešu, kuras viskarstākajos pasaules nostūros dara visbīstamāko darbu, kam nepieciešama speciāla sagatavotība, - viņas ir slepenās aģentes. Vienā no vismīklainākajiem speciālajiem dienestiem, leģendārajā Izraēlas “Mossad” 40 procenti aģentu ir sievietes, 24 procenti no viņām strādā augstā amatā. Sievietēm, kuras izvēlas šo ceļu, ir jāatbilst ārkārtīgi augstajiem speciālo dienestu standartiem.

Prasības kandidātēm

“Sievietēm piemīt īpašas slepenajām aģentēm nepieciešamas spējas, tai skaitā spēja vienlaikus izpildīt daudzus dažādus uzdevumus,” saka bijušais slepenā dienesta “Mossad” vadītājs Tamirs Pardo. Viņaprāt, cilvēki nereti aplam uzskata, ka vīrieši labāk izpilda slepenus uzdevumus. “Filmās bieži redzami stipri aģenti vīrieši, kuri labi tiek galā ar savu lomu, taču īstenībā viss ir citādi,” - saka T. Pardo.

Aģentes tiek augstu vērtētas par spēju “pareizi atveidot uzdoto lomu”. Bieži vien sievietes ir pārākas par vīriešiem aģentiem, jo viņas ātrāk aizmirst savu ego, viņam piemīt mērķa sasniegšanai nepieciešamā intuīcija, viņas uzmanīgāk vērtē situāciju un labāk orientējas telpā.

Sagatavošanās ilgst gadiem

Lindsija Morana piecus gadus bijusi aģente, tagad ir atbildīga par slepeno aģentu apmācību. Viņa apgalvo, ka šī profesija ir viena no pašām bīstamākajām, tai nepieciešama īpaša sagatavotība.

Var paiet gads vai pat daži gadi, pirms tiksiet uzņemta speciālajā dienestā. Jūs iziesiet ārkārtīgi stingru psiholoģisko atlasi. Mācību laikā būs jāpārvar psiholoģiskas spriedzes barjera, turklāt miega trūkuma, diskomforta un noguruma stāvoklī. Būs jākārto psiholoģijas eksāmens, notiks sarunas ar psihologiem, jūs iemācīsieties šaut, izsekot un novērot cilvēkus. Ja jūs atbildīsiet ļoti stingrām prasībām, pēc trīs grūtu mācību gadiem sāksiet strādāt pašā zemākajā līmenī.

Pareiza sagatavotība var glābt dzīvību...

Slepenajās aģentūrās strādājošās sievietes lieliski prot:

Runāt vairākās svešvalodās. Aģentes bieži dodas uz valstīm, kuru valoda ir jāzina. Īpaša uzmanība tiek pievērsta akcenta likvidēšanai. Aģentes mēdz astoņas stundas dienā veltīt valodai un gramatikai. Dažkārt aģentēm doti tikai seši mēneši, lai iemācītos valodu bez akcenta, pat mazāk nekā pusgads.

Ātri uzsākt sarunu un gūt uzticību. Aģentes spēj ātri iegūt draugus, ātri izprast interesējošās personas psiholoģiju, atklāt tās patiesos motīvus un vājības, lai tiktu pie nepieciešamās informācijas un to nodotu tālāk.

Laba fiziskā sagatavotība ir nozīmīga, bet tas nav obligāts nosacījums. Daudz svarīgāka par fizisko sagatavotību ir spēja pazīt reālas briesmas un izmantot savas zināšanas, lai izdzīvotu. “Mēs vienmēr strādājam paaugstināta riska apstākļos, mums vienmēr ir jāvēro vide un cilvēki, jāsaprot, vai mūs izseko,” saka l.Morana.

Aģentēm ir vieglāk atrast sievišķīgus aizbildinājumus. Aģentēm nav grūti notēlot romantiskas attiecības un tā apslēpt patieso tikšanās iemeslu.