Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VĒRTS APMEKLĒT: Latvijas filmu maratons jau 15. reizi

© Publicitātes foto

Valsts svētkos, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, Nacionālais Kino centrs (NKC) rīko 4. maija Latvijas filmu maratonu kinoteātrī Splendid Palace – bezmaksas seansus visas dienas garumā un brīvdabas seansu kinoteātra priekšpagalmā vakara noslēgumā. Šāgada akcenti – jaunākās simtgades filmas un sešas pirmizrādes.

Šogad Latvijas filmu maratons notiek jau 15. reizi. Rītu iesāks animācijas seanss pašiem mazākajiem - divas jaunas leļļu filmas no studijas Animācijas brigāde un viena jauna zīmētā filma no studijas Rija, turklāt komplektā arī trīs filmiņas par slavenās Avārijas brigādes piedzīvojumiem Eiropā, svinot faktu, ka nu jau 15 gadus Latvija ir Eiropas Savienības valsts, Neatkarīgo informē NKC filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa. Vēl rīta programmā iekļautas pilnmetrāžas animācijas filmas Jēkabs, Mimmī un runājošie suņi un Saule brauca debesīs.

Pirmizrāžu maratons sāksies ar seansu, kurā tiks pirmizrādīta režisores Brigitas Eglītes dokumentālā filma Sestā diena - vasarīgs stāsts par Skultes pagasta centru, kas sestdienās atdzīvojas un pārvēršas par raibu tirdziņu, iezīmējot dažādus vietējo iedzīvotāju raksturus un dzīvesstāstus. Pēc tam sekos režisores Dzintras Gekas un līdzautores Gundegas Repšes dokumentālā filma Ilmārs Blumbergs; darbs pie tās sākās jau 2013. gadā, kad izcilais mākslinieks veidoja izstādi Es nemiršu. Tagad Ilmārs Blumbergs (1943-2016) turpina dzīvot filmā - kā hrestomātiska parādība un netverama matērija. Vēl viena pirmizrāde, turklāt starptautiska - Latvijas pirmizrādē viesosies lietuviešu kinematogrāfisti, kas veidojuši Lietuvas un Latvijas kopražojumu, vienu no Lietuvas simtgades filmām - dokumentālo stāstu Zoodārzs Delta. Datorspēļu stilistikā dizainētā filma aizved skatītāju uz 90. gadiem, kad neatkarību atjaunoja gan Latvija, gan Lietuva un kaimiņvalstī nacionālās armijas paspārnē tika izveidota slepena speciālo uzdevumu vienība Delta.

Pirmizrāžu virkni noslēgs dokumentālā filma 2018 - šo poētisko pilnmetrāžas dokumentālo filmu režisors Dainis Kļava un scenārists Matīss Gricmanis veidojuši, izmantojot 15 filmēšanas grupu uzņemto materiālu TV īsfilmām, kas LTV1 ēterā tika demonstrētas kopīgā ciklā 2018. Latvijas hronika. Dažādos simtgades cilvēkstāstus dokumentālā filma 2018 apvieno citā redzējumā (bez teksta!), iedvesmojoties no leģendārās Ulda Brauna un Herca Franka filmas 235 000 000 (1966) un pārbaudot, vai poētiskā kino kodi darbojas arī šodien.

Latvijas simt pirmajā gadā arī 4. maija Latvijas filmu maratons vēl atgādina jubilejas noskaņas, demonstrējot vairākas no jaunākajām simtgades filmām - režisores Annas Vidulejas veidoto Homo novus (līdz šim jau gandrīz 92 500 apmeklētāju), kas kinoteātros skatāma jau 30 nedēļas, bet joprojām pulcina interesentus; tiks demonstrēta arī režisora Dāvja Sīmaņa Tēvs Nakts un režisora Gata Šmita krimināldrāma 1906.

Tradicionāli 4. maija Latvijas filmu maratona noslēgums iziet ārpus kinozālēm, uz Splendid Palace priekšpagalmu, kur līdz ar tumsas iestāšanos sāksies brīvdabas seanss. Šogad arī nakts seansa ieskaņas koncerts atgādinās par simtgades kino - muzicēs Jauno Jāņu orķestris un Juris Kaukulis, kurš komponējis skaņu celiņu filmai Saule brauca debesīs, šo filmu pēc tam turpat uz sienas varēs arī noskatīties.

Šogad Nacionālais Kino centrs 4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros sadarbojas ar apvienību Kinopunkts, kura jau vairāk nekā gadu izrāda visā Latvijā simtgades filmas, un arī šajos svētkos notiek četri īpašie simtgades seansu cikli, katrs savā novadā - Kurzemē, Vidzemē, Latgalē un Zemgalē. Liepājas muzeja dārzā 4. maijā varēs noskatīties filmas Jēkabs, Mimmī un runājošie suņi, Paradīze ’89, Homo novus un 1906, Ogres muzejs demonstrēs filmas Jēkabs, Mimmī un runājošie suņi, Ievainotais jātnieks, Dziesmuvara un Turpinājums, Latgales seansi notiks Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā, kur demonstrēs spēlfilmas Bille, Homo novus un 1906, bet Zemgales seansi plānoti Dobeles kultūras namā, kur varēs noskatīties filmas Saule brauca debesīs, Jēkabs, Mimmī un runājošie suņi, Lustrum un 1906.

Informācija par Latvijas filmu maratona programmu un atsevišķām filmām - www.nkc.gov.lv.