Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

NOSKATIES! Klajā laists treileris filmai par leģendāro Rīgas kafejnīcu "Kaza"

© Ekrānšāviņš no video

Tieši pēc nedēļas, 11.aprīlī, pirmizrādi piedzīvos režisores Laimas Žurginas dokumentālā filma “Kaza kāpa debesīs”, un klajā laists filmas treileris. Ilgus gadus tapušajā darbā apkopotas atmiņas un unikāli materiāli par Latvijas kultūras dzīvē īpašu laiku, īpašu vietu un īpašiem cilvēkiem - 20. gadsimta 60. gadiem, leģendāro Rīgas kafejnīcu Kaza un kultūras personībām, kas izaugušas no Kazas apmeklētāju loka.

Filmas Kaza kāpa debesīs pirmizrāde notiks 11. aprīlī 19:00 kinoteātrī Splendid Palace, pēc tam paredzēti tikai daži publiski seansi ar režisores un filmas varoņu piedalīšanos - kinoteātrī Splendid Palace 13. aprīlī 16:00, 17. aprīlī 18:00, 28. aprīlī 16:00, Liepājas Latviešu biedrības namā 14. aprīlī 15:00, Vidzemes koncertzālē Cēsīs 24. aprīlī 18:00, plānota arī izrādīšana Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē. Filmas radošo grupu un pašu filmu iespējams aicināt viesoties arī citur Latvijā, kontaktējoties ar studiju Ego Media.

Filmas varoņu jaunības bohēmiskā pulcēšanās vieta - nelielā kafejnīca Rīgas vecpilsētā, starp savējiem saukta par Kazu, ir apvīta leģendām, mītiem un humoristiskiem nostāstiem. No 60. gadu “nepareizajiem jauniešiem”, kas pulcējās Kazā - nonkonformistiem, hipijiem un bitņikiem - izauguši sabiedrībā pazīstami rakstnieki, dzejnieki, mūziķi, režisori, arī jaunās, brīvās Latvijas politiķi. 60. gados viņiem bija 18, 20, 25, šodien - par pusgadsimtu vairāk. Filma ir stāsts par leģendārām Latvijas kultūras un mākslas dzīves personībām - Imantu Kalniņu un Imantu Lancmani, Maiju Tabaku un Māru Ķimeli, Laimu Eglīti un Birutu Delli, Eiženu Valpēteri un Modri Tenisonu, Uldi Bērziņu un Jāni Rokpelni, Juri Zvirgzdiņu un Māri Bišofu, Māru Brašmani un Andri Grinbergu, un vēl citiem Kazas iedvesmas laukā pabijušajiem.

Filmas autore un režisore ir Latvijas dokumentālā kino klasiķe un arī kādreizējā kaziste Laima Žurgina, operatori - Edgars Bite, Kaspars Braķis, Uģis Egle, Uldis Jancis, Miks Meirāns. Filmā skan komponista Imanta Kalniņa mūzika, skaņu režisors Andris Barons, skaņu operators - Ilvars Veģis, montāžas režisors - Andris Zemītis.

Filmas atbalstītāji - Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, ALFOR, filmu pabeigt palīdzēja studija Ego Media. Producenti - Laima Žurgina, Guntis Trekteris.

KAZA KĀPA DEBESĪS from Ego Media on Vimeo.