Notiks dokumentālās filmas "Dzimis Rīgā" pirmizrāde LTV

31.jūlijā Latvijas Televīzijā pirmizrādi piedzīvos jauna filmu studijas "Mistrus Media" dokumentālā filma "Dzimis Rīgā".

Filma "Dzimis Rīgā" ir kinematogrāfisks pētījums par vienu no lielākajiem 20. gadsimta filozofiem Jesaju Berlinu un viņa bērnību Rīgā, īpašu uzsvaru liekot uz Berlina agrīnajiem dzīves gadiem Rīgā no 1909. līdz 1916. gadam.Tā balstīta uz Jesaja Berlina pētnieku un laikabiedru atmiņām. Filma arī portretē Rīgu kā multikulturālu metropoli 20.gadsimta sākumā un Jesaju Berlinu - vienu no pasaules izcilībām, kura vārds saistīts ar Rīgu, bet kura idejas ietekmējušas politisko procesu izpratni un veidošanos daudzās mūsdienu Eiropas demokrātiskās sabiedrībās.

Jesaja Berlins ir viens no pasaulē ievērojamākajiem 20.gadsimta liberālajiem filozofiem, dzimis Rīgā, dzīvojis Anglijā, pasaules atzinību izpelnījies ar savu liberālisma filozofiju, spoži demonstrējot izcili asu prātu un dzirkstošu valodu. Viņa eseja "Divas Brīvības" ("Two Concepts of Liberty") būtiski ietekmēja liberālās filozofijas virziena attīstību: tas joprojām ir viens no visvairāk lasītajiem un interpretētajiem liberālās filozofijas tekstiem. Plašu pasaules rezonansi radīja Jesaja Berlina idejas par cilvēka iedabas, rīcības, mērķu un vērtību plurālismu.

Filmas režisors ir Dāvis Sīmanis, scenārists - Gints Grūbe.

Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media" projekta ""Dzimis Rīgā" - projekts par toleranci Latvijas multikulturālajā vēsturē" ietvaros.

Projektu atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.

Svarīgākais