Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Andreja Ēķa filma "Klases salidojums". Komēdija par krīzi un sapņiem

JURIS KAUKULIS: «Daudzviet raksta, ka šī ir mana debija kino, bet tā nav – esmu jau atveidojis poļu pankgrupas dziedātāju kādā krievu filmā, lai gan tā patiešām bija tikai epizodiska loma. Šoreiz arī atveidoju rokmūziķi, un man personiski ar viņu ir daudz kā atšķirīga, tomēr mēs abi esam sapņotāji, tādi jaunieši pēc četrdesmit, kuriem joprojām plosās taureņi vēderā un kuri cer, ka tas tik drīz nebeigsies» © Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

«Kas var būt labāk par to, kā Visu mīlētāju dienā «palaist gaisā» filmu par draudzību un mīlestību, par to, ka man vairs nekad nebūs 16,» saka mūziķis Juris Kaukulis. Rīt, 14. februārī, Latvijā sāk izrādīt režisora Andreja Ēķa jaunāko filmu Klases salidojums, kurā viņš atveido mūžīgi jaunu rokeri ar pielūdzējām visās aizkulisēs un problēmu pašam izveidot pilnvērtīgas attiecības.

Komēdija Klases salidojums ir stāsts par draudzību pusgadsimta garumā, četrdesmitgadnieku krīzi un personiskām atklāsmēm, par kurām grūti runāt pat draugu lokā. Režisors Andrejs Ēķis uzskata, ka šis ir «stāsts par reāliem vīriešiem, viņu sajūtām, pārdzīvojumiem, piepildītiem un arī nepiepildītiem sapņiem. Mēs piedāvājam smieties par tēmām un domām, kurās dažkārt paši sev nespējam atzīties un pārrunāt pat ar labākajiem draugiem.» Galvenās - trīs draugu - lomas atveido Ainārs Ančevskis, Juris Kaukulis un Imants Strads, pārējās lomās - Elīna Vāne, Ieva Puķe, Mārtiņš Egliens, Inga Alsiņa-Lasmane, Mārtiņš Meiers, Klinta Leja. Kad režisors Andrejs Ēķis uzaicinājis Juri Kaukuli uz provēm, mūziķis to sākotnēji uztvēris kā joku, bet beigu beigās sanākusi «nopietna darīšana». Juris Kaukulis savu lomu filmā uzskata gandrīz par savu paštēlu, jo viņa loma filmā ir rokmūziķis. «Lai filmā precīzi izstrādātu manu tēlu, Andrejs Ēķis interesējās par to, kā es dzīvoju, kāda izskatās mana sieva, ko es velku mugurā, kāds ir manas mājas iekārtojums, viņš arī bija skatījies manu koncertu ierakstus, tā ka man nebija tik grūti tikt galā ar uzdevumiem lomā,» stāsta Juris Kaukulis. Protams, ka starp tēlu filmā un Juri Kaukuli reālajā dzīvē nav liekama vienlīdzības zīme. «Mans filmā atveidotais tēls dzīvo brīvi un nepiespiesti, neuzsāk nekādas attiecības, un tam viņam ir savi iemesli, viņu nenomāc ne kredīti, ne citas saistības, viņš neaudzina bērnus, viņš vienkārši dzīvo skaisti no saistībām brīvu dzīvi. Bet reizē mēs abi esam sapņotāji, tādi jaunieši pēc četrdesmit, kuriem joprojām plosās taureņi vēderā un kuri cer, ka tas tik drīz nebeigsies.»

Filmas Klases salidojums komponists ir Rihards Zaļupe, bet Juris Kaukulis ir autors dziesmai, ko filmā izpilda viņa atveidotais varonis. «Scenārijā bija ierakstīts, ka tā būs grupas Dzelzs vilks dziesma Balerīna. Filmas producents man reiz vaicāja, vai man nav kāda jauna dziesma, es atbildēju, ka man ir vairākas jaunas dziesmas, aizsūtīju dažas, un producents izvēlējās Tās vēl nav beigas. Pašam ir grūti kaut ko teikt par savu darbu, lai novērtē skatītāji,» saka Juris Kaukulis.

Lai gan filmas pirmizrāde ir tikai rīt, tā jau kādu laiku tiek izrādīta Helio, un tāpēc mūziķis jau arī saņēmis pirmās atsauksmes gan par savu aktierdarbu, gan par filmu kopumā, un pagaidām tās esot tikai pozitīvas. «Kas var būt labāks par to, kā par lielām problēmām runāt ar pozitīvu humoru, piemēram, stāstu par pusmūža krīzi izstāstīt kā komēdiju,» domā Juris Kaukulis. Starp citu, tieši šodien viņam ir dzimšanas diena, rīt - filmas pirmizrāde, pēc tam koncerts Valmierā... «Tās vēl nav beigas,» smaidot saka Juris Kaukulis un izsaka cerību, ka varbūt kādreiz viņam piedāvās arī kāda cita rakstura lomu, ne tikai rokmūziķi.