Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VĒRTS NOSKATĪTIES: Lote dodas uz Berlīni

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

«Šis ir unikāls notikums Berlīnes kinofestivāla vēsturē – šī ir trešā filma par suņu meiteni Loti, un trešo reizi tā iekļauta Berlīnes kino festivāla programmas Generation konkursa programmā,» saka pilnmetrāžas animācijas filmas Lote un pazudušie pūķi producents Vilnis Kalnaellis. Filmu studijas Rija un Igaunijas studijas Eesti Joonisfilm sadarbībā tapušās filmas pirmizrāde Berlīnē būs 11. februārī, bet no 22. februāra to būs iespējams redzēt arī Latvijā.

Berlīnes kinofestivāla programmā Generation iekļautās filmas veidotas bērnu un jauniešu auditorijai, kopumā - 16 filmas, un galveno balvu - Kristāla lāci - piešķir jauniešu žūrija. «Šogad programmai Generation, kurā pārsvarā ir aktierfilmas, izvēlētas arī divas animācijas filmas, tās atlasītas no 3000 iesūtītajām animācijas filmām. Pasaulē top patiešām daudz animācijas filmu, festivāliem ir no kā izvēlēties kaut ko jaunu, svaigu un interesantu,» saka Vilnis Kalnaellis. Filmas producents uzsver, ka atlase vien šai programmai ir liela atzinība un augsts profesionāļu novērtējums. «Filma ir pamanīta un novērtēta, tas ir pats galvenais, tās iekļaušana šajā programmā ir kā kvalitātes zīme,» uzskata Vilnis Kalnaellis. Uz Latviju līdz šim atceļojuši divi Kristāla lāči - 1995. gadā to saņēma režisora Nila Skapāna veidotā leļļu animācijas īsfilma Lidojam?! un 2016. gadā - Renāra Vimbas pilnmetrāžas debijas filma Es esmu šeit.

Jaunākajā filmā par suņu meitenes Lotes piedzīvojumiem Izgudrotāju ciematā ierodas divi zinātnieki - Kārlis Jenots un Viktors Vīķis. Viņi abi ir nolēmuši piedalīties sacensībās, kur dalībniekiem jāsavāc pēc iespējas vairāk tautasdziesmu. Abu vislielākais sapnis ir ierakstīt, kā dzied mītiskais ugunsspļāvējs pūķis. Pilnmetrāžas animācijas filma Lote un pazudušie pūķi jau piedzīvojusi pirmizrādi Igaunijā, tai bijuši lieliski panākumi - pirmajā nedēļas nogalē to noskatījušies 29 tūkstoši skatītāju, bet pirmajās desmit dienās - turpat 50 tūkstoši skatītāju. Filmas veidotāji cer uz panākumiem arī Latvijā, jo filmu būs iespējams skatīties ne tikai kinoteātros, bet arī Lattelecom kanālā. «Tas nozīmē, ka filmu varēs redzēt arī tie, kam nebūs iespēja aiziet uz kinoteātri, kur gan, protams, ir labāka bilde un skaņa, kā arī atmosfēra. Turklāt pēdējos gados ir atjaunojusies skatītāju interese par vietējām filmām,» uzsver Vilnis Kalnaellis.

Jau zināms, ka šī būs arī pēdējā filma par suņu meitenes Lotes piedzīvojumiem - Lote no Izgudrotāju ciema pirmizrādi piedzīvoja 2006. gadā, bet Lote un Mēnessakmens noslēpums - 2011. gadā. Lai arī šis stāsts ir iepaticies gan skatītājiem, gan arī to veidotāju komandai, turpinājuma nebūs. «Lote jau ir pieaugusi,» nosaka Vilnis Kalnaellis. «Ar filmas režisoru Janno Poldmā daudz runājām par stāsta turpināšanu un punkta likšanu. Bez radošiem jautājumiem, ir arī milzīgs spiediens no kolēģiem Igaunijā, daudzi uzskata, ka citiem autoriem nav iespēju veidot savus projektus, jo šai filmai nepieciešams pietiekami liels finansējums. Pirms aptuveni 15 gadiem uzsākot šo sadarbību, nebija pat domas, ka šim stāstam būs otrā un pat trešā filma, tomēr suņu meitenes Lotes piedzīvojumi raisīja interesi gan mazajos, gan lielajos skatītājos. Visticamāk, šis stāsts nostrādāja ar savu labestību, raisīja interesi ar vizuālo izskatu un krāsainību. Nu filmas režisors, kurš pats jau ir pensijā, ir teicis skaidri un gaiši - šī ir pēdējā filma par Loti. Protams, producenti var izdomāt citus stāstus, iespējams, teātra izrādes, iespējams, seriālu, jo nav jau tā, ka viss ir izstāstīts un parādīts,» saka Vilnis Kalnaellis. Producents gan pieļauj, ka ar igauņu studiju sadarbība kaut kādā veidā turpināsies, jo «pats galvenais ir tas, ka mākslinieki grib strādāt pie labām un skaistām filmām».