Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

SKATIES TV: Simtgade kopā ar "Shortcut"

SVARĪGI LATVIJAI. «Shortcut šobrīd ir ar Latvijas saturu visbagātākā platforma,» uzsver Lattelecom Izklaides un komunikāciju pakalpojumu daļas direktore Inga Alika-Stroda © Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Latvijas vadošais tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Lattelecom, jau pirms diviem gadiem izveidojot jaunu izklaides platformu Shortcut, radikāli mainīja TV vidi un skatīšanās paradumus, dodot iespēju vērot simtiem filmu un seriālu katram skatītājam ērtākajā vietā un laikā.

«Šo divu gadu laikā, kopš ir pieejams Shortcut, ir mainījušies gan skatītāju satura lietošanas paradumi, gan arī Shortcut tehniskās iespējas. Tāpat ļoti aktīvi esam strādājuši, lai bagātinātu saturu, un skatītāji to novērtē,» Neatkarīgajai uzsver Lattelecom Izklaides un komunikāciju pakalpojumu daļas direktore Inga Alika-Stroda.

Nevis konkurē, bet papildina

Lattelecom jaunā Helio iTV platforma piedāvā visplašākās iespējas - vairāk nekā 100 televīzijas kanālu, arhīvu, ieraksta funkcijas, Shortcut Films un Films Premiere. Jautāju I. Alikai-Strodai, vai Helio iTV neizkonkurēs pirms diviem gadiem izveidoto Shortcut?

«Nē, jo katram no mums ir savs dzīvesveids un intereses un līdz ar to katrs var izvēlēties sev piemērotāko televīzijas risinājumu. Helio iTV nenoliedzami ir visplašākais piedāvājums, bet tas ir pieejams tikai komplektā ar Lattelecom internetu. Ja tas nav pieejams, izcila alternatīva ir Shortcut, kas darbojas jebkurā interneta tīklā, tostarp mobilajos. Tāpat šo platformu izvēlas cilvēki, kuri daudz laika pavada ārpus mājas, bieži ir ceļā vai arī nevēlas savā mājoklī infrastruktūras ierīkošanas darbus. Skatītāji arī novērtē Shortcut ne tikai mēneša abonementa iespējas, bet arī to, ka var uz 48 stundām, neizejot no mājas, iegādāties kādu konkrētu filmu, ko noskatīties draugu vai ģimenes lokā - gan latviešu darbus, gan Holivudas kino tikko no ekrāniem,» skaidro I. Alika-Stroda.

Saskaņā ar Lattelecom datiem aptuveni viena trešdaļa skatītāju Shortcut lieto Lattelecom tīklā, visi pārējie - cita interneta pakalpojuma sniedzēja tīklā.

«Līdz ar to Shortcut nevis konkurē, bet gan papildina Helio iTV,» uzsver I. Alika-Stroda.

Visbagātākais Latvijas filmu klāsts

Visvairāk skatītāji vēro un novērtē vietējo saturu, un jo īpaši tas ir izteikts šogad - Latvijas simtgades gadā. «Shortcut šobrīd ir ar Latvijas saturu visbagātākā platforma, ja salīdzina ar citiem līdzīga pakalpojuma sniedzējiem. Neslēpšu, ka cīņa par skatītāju ir sīva, bet tas ir tikai labi, jo rezultātā ieguvējs ir skatītājs. Arī vietējie producenti ir sasparojušies un šogad piedāvā tiešām ļoti daudz labu spēlfilmu un dokumentālo filmu. Simtgades gadā Shortcut piedāvā arī Latvijas kinoklasikas izlasi - filmas, kas nekad neiziet no modes,»teic I. Alika-Stroda.

Pasaules pirmizrāde Shortcut!

Lattelecom Izklaides un komunikāciju pakalpojumu daļas direktore priecājas par labi izveidojušos sadarbību ar producentu kompāniju Platforma un režisoru Andreju Ēķi, kura komēdijas Svingeri un Blēži ir visvairāk skatīto filmu topa augšgalā. «Esam vienojušies ar A. Ēķa topošās filmas Klases salidojums producentu, ka Shortcut skatītāji paši pirmie pasaulē redzēs šo filmu. Pasaules pirmizrāde būs Shortcut, un tikai pēc tam to sāks izrādīt kinoteātros Latvijā,» atklāj I. Alika-Stroda.

Tas ir unikāli ne tikai Latvijā, bet pasaulē, jo parasti pie televīzijas skatītājiem filma nonāk tikai kādu laiku pēc tās pirmizrādes kinoteātros un tikai ar retiem izņēmumiem - vienā dienā. Shortcut šāda iespēja jau ir bijusi un būs arī nākotnē, piemēram, jauno filmu no Lotes sērijas - Lote un Pazudušie pū-ķi - vienlaikus ar kino pirmizrādi 4. janvārī varēs noskatīties arī Shortcut Premiere.

Speciāli veidots saturs bērniem

Arī abas iepriekšējās Lotes filmas Lote un Mēnessakmens noslēpums un Lote no izgudrotāju ciema ir ekskluzīvi pieejamas tikai Shortcut, un tās ir vienas no visvairāk skatītajām bērniem veltītajā sadaļā. Bērnu stūrītis Shortcut ir unikāls piedāvājums televīzijas satura veidošanā, jo tas ir gan saturā, gan tehnoloģiski speciāli pielāgots bērniem no 2 līdz 7 gadu vecumam. Pat bērns, neprotot lasīt, pats intuitīvi var izvēlēties un sākt skatīties interesējošo multfilmu.

I. Alika-Stroda ir četrus gadus vecās Madaras mamma. Tāpēc arī viņa pati personiski ļoti novērtē Shortcut saturu bērniem, kurā visas filmiņas ir tulkotas latviski.

«Es kā mamma jūtos droša, ka, ieslēdzot Shortcut, bērns, pats varbūt nemaz to neapzinoties, nevar aizmigrēt uz kādu nevēlamu saturu vai redzēt reklāmas, kas ir paredzētas pieaugušo auditorijai,» uzsver I. Alika-Stroda. Arī citi vecāki novērtē šīs Shortcut priekšrocības, jo speciāli veidotais saturs bērniem ir viens no visvairāk skatītajiem šajā platformā.

Līdzās filmiņām par Loti bērniem ļoti patīk arī Shortcut pieejamā multiplikācijas filma Bize un Neguļa, kas ieguva Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps par labāko animācijas filmas režiju un par labāko scenāriju, kā arī Sabīnes Andersones veidotās filmiņas Kā lupatiņi….

Shortcut var noskatīties arī Avārijas brigādes un Munks un Lemijs filmiņu izlasi, kā arī filmu studijas Dauka Latvijas animācijas zelta klasiku - Rozes Stiebras Zaķīšu pirtiņa, Kaķīša dzirnavas un citas.

Skatītāju loks paplašinās

«Shortcut skatītāji visvairāk novērtē vietējo saturu, un tas attiecas gan uz Latvijas spēlfilmām un dokumentālām filmām, gan uz Lattelecom meitas uzņēmuma Helio Mediji piedāvātajiem šoviem un raidījumiem. Vislielākā interese ir par Sapnis par Eiropu, Saldais pārītis, kuriem ir pieejamas arī iepriekšējās sezonas. Savukārt vislielākās diskusijas raisa raidījums Caur ērkšķiem... Ļoti populāras ir sporta pārraides. Interesanti, ka sporta spēļu tiešraides visvairāk tiek skatītas tieši Shortcut,» atklāj I. Alika-Stroda.

Arī saturs, ko piedāvā viens no pasaulē zināmākajiem izklaides zīmoliem HBO, ir topā ar pirmo tā palaišanas dienu. «Satura mārketinga speciālisti HBO salīdzina ar slaveno Tiffany veikalu tā izsmalcinātības un ekskluzivitātes dēļ. Priecājamies, ka šis saturs tagad ir pieejams arī Latvijas skatītājiem. Turklāt populārākos pasaules seriālus, piemēram, Troņu spēles, Lielie mazie meli, Kalpones stāsts un citus, piedāvājam ierunātus latviski, ne tikai ar subtitriem latviešu valodā,» zina stāstīt I. Alika-Stroda.

Līdz ar satura un tehnisko iespēju paplašināšanos mainās arī skatītāju auditorija. Sākotnēji Shortcut lielākoties izmantoja jaunāka auditorija, bet tagad šo platformu skatās visplašākais lietotāju loks.

«Visvairāk to ir vecumā no 25 līdz 44 gadiem, taču arī jaunāka un vecāka auditorija tikai nedaudz atpaliek, jo saturs piedāvājumā ir visdažādākajām interesēm atbil-stošs. Shortcut platformā populārākais raidlaiks ir darba dienas vakari un brīvdienas, kuru laikā tiek skatītas gan tiešraides, gan filmas un raidījumi no arhīva, gan skatīti seriāli un filmas tikko no kinoteātriem. Ja salīdzina ar pagājušo gadu, tad viena mājsaimniecība Shortcut skatās vidēji divas reizes ilgāku laiku, jo pērn tās bija 1,5 stundas dienā, bet šogad - jau teju 3 stundas dienā,» teic I. Alika-Stroda.

Nākotnē vēl plašākas iespējas

Lai gan Shortcut ir salīdzinoši jauna platforma, tās attīstība nav apstājusies ne dienu. Lietotāji jaunās iespējas uztver kā pašas par sevi saprotamas, piemēram, iespēju Shortcut lietot ārzemēs, atrodoties atvaļinājumā vai ceļojumā, skatīties šo platformu uz lielā ekrāna, piemēram, ar Smart TV televizoros jau iebūvētu Shortcut lietotni u.tml.

Nākotnē Shortcut varēs izvēlēties valodu TV kanāliem vai arī lejuplādēt filmu vai raidījumu un to skatīties offline režīmā vietā, kur nav pieejams internets, piemēram, lidmašīnā. «Uzlabojumi notiek ik dienas, bet mums ir arī ļoti daudz ideju nākotnei, kā iepriecināt savus skatītājus,» teic I. Alika-Stroda.

***

Drīzumā Shortcut:

Novembrī:

• Viestura Kairiša spēlfilma Melānijas hronika, ko Latvijas kinoteātros jau ir noskatījušies vairāk nekā 80 000 skatītāju.

• Kinoklasiķa Ivara Selecka Turpinājums (programma Latvijas filmas Latvijas simtgadei - LV100), ko Latvijas nacionālā ekspertu komisija izvēlējās kā filmu, kas šogad pārstāvēs Latviju ikgadējā sacensībā par nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars kategorijā Labākā ārzemju filma.

Decembrī:

• No 1. decembra: Dāvja Sīmaņa otrā spēlfilma Tēvs. Nakts (LV100), kas Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps tika nominēta 12 kategorijās. Ir jāredz Artūrs Skrastiņš Žaņa Lipkes lomā!

• Jāņa Norda psiholoģiskais trilleris Ar putām uz lūpām.

• Dokumentālā filma, ko gaida daudzi - režisora Ginta Grūbes veidotā Lustrum (LV100) - filma par VDK metodēm, aģentiem un maisiem, par kolaborāciju un nenotikušo lustrāciju.

Janvārī:

• 4. janvārī studijas Rija veidotā filma Lote un Pazudušie pūķi - vienlaikus ar pirmizrādi kinoteātros.

Februārī:

• Andreja Ēķa filma Klases salidojums - vēl pirms kino pirmizrādes.

• Sabīnes Andersones animācijas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (LV100).

***

SKATIES SHORTCUT

No latviešu klasikas līdz simtgades jaunumiem skaties Shortcut jau šobrīd:

• Ināras Kolmanes jauno filmu Bille, ko ārpus kinoteātriem var noskatīties tikai Shortcut.

• Filmu par laiku, kad dzima Latvijas valsts, filma - Zigfrīds Anna Meierovics. Filmas režisors Tālivaldis Margēvičs pie šīs filmas strādājis vairāk nekā 20 gadus, un tā ir veidota par tautas saziedotiem līdzekļiem.

• Renāra Vimbas veidoto spēlfilmu Es esmu šeit, kas Lībekas Ziemeļvalstu filmu dienās 2016. gadā saņēma balvu kā labākā bērnu un jauniešu filma.

• Ievas Ozoliņas dokumentālo filmu Dotais Lielums. Mana Māte. Šī filma saņēma žūrijas balvu pasaulē nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA Amsterdamā 2017. gadā.

• Režisores Antras Cilinskas jaunākos projektus - dokumentālās filmas Gribētos būt aplim, kas ir veltījums Latvijas Nacionālās operas un baleta izcilajam solistam Aleksejam Avečkinam, un Iemesti pasaulē, kas ir filma par latviešu izcelsmes mākslinieku Imantu Tilleru, kura pirmā personālizstāde bija redzama šovasar Rīgā.