Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Sākas "Lielais Kristaps"

© Logo

Īsi pirms Latvijas valsts simtgades svinībām, no 7. līdz 13. novembrim, kinoteātrī Splendid Palace norisināsies Latvijas filmu nozares nozīmīgākais pasākums – Nacionālā kino balva Lielais Kristaps.

Nedēļas laikā skatītājiem būs iespēja vienkopus noskatīties Latvijas jaunāko filmu izlasi - visas balvai nominētās filmas, jaunu filmu pirmizrādes, studentu filmas, bērnu filmas, tikties ar filmu autoriem un piedalīties radošajās darbnīcās. Pasākuma rīkotāji uzsver, ka, pateicoties programmai Latvijas filmas Latvijas simtgadei, šogad Lielā Kristapa skatēs ir bagātīgs filmu klāsts un sīva konkurence par balvām.

Festivāla laikā paredzētas vairākas pirmizrādes

Lielais Kristaps tiks atklāts 7. novembrī ar seansu par godu Lielā Kristapa mūža balvas laureātiem - Latvijas Universitātes profesoram, žurnālistam, kino kritiķim un filmu scenāriju autoram Ābramam Kleckinam un scenāriju autoram, kino procesa vērtētājam Mikam Savisko - abi kungi, kuri uzskatāmi par spilgtākajiem Rīgas poētiskā dokumentālā kino teorētiķiem un popularizētājiem Latvijā un pasaulē un devuši arī nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kino izglītībā, šogad saņems balvu Lielais Kristaps par mūža ieguldījumu filmu mākslā.

Festivāla laikā paredzētas vairākas pirmizrādes - 8. novembrī pirmizrāde notiks Ginta Grūbes dokumentālajai filmai Lustrum, kas vēsta par čekas metodēm un VDK aģentiem Latvijā. Savukārt 9. novembrī būs režisora Kristiana Riekstiņa debijas filmas Eva pirmizrāde. Festivāla laikā, 8. novembrī, notiks arī Zigmāra Jaujas grāmatas Zudušos kinoteātrus meklējot atvēršanas svētki. Grāmata vēsta par padomju laika Rīgas kinoteātriem, pirms tie kļuva par daļu no PSRS kinofikācijas sistēmas, par to, kā «dzīvoja» centrālajos projektēšanas institūtos radītie jauno kinoteātru tipveida projekti un kā 20. gadsimta 90. gados kinofikācijas sistēma lēnām sabruka, lai dotu ceļu repertuāra un ideālās kino skatīšanās telpas meklējumu brīvībai. Grāmatas prezentācijas turpinājumā režisora Duglasa Volfšpergera 2002. gadā veidotās filmas Bellārija - tik ilgi mēs dzīvojam! (Bellaria - So lange wir leben!) seanss. Filma vēsta par klasisku Vīnes kinoteātri Bellaria, kas specializējās vācu 30., 40., un 50. gadu filmu demonstrēšanā. Savukārt 9. novembrī notiks kino kritiķes Ditas Rietumas saruna ar latviešu izcelsmes Holivudas aktrisi Rutanju Oldu (Rutanya Alda), kas ir arī Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps starptautiskās žūrijas pārstāve. Sarunā tiks izmantoti fragmenti no filmām ar aktrises piedalīšanos. Pazīstamākā filma ar aktrises piedalīšanos ir Briežu mednieks (Deer Hunter, 1978), kas apbalvota ar ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pirmizrādi piedzīvos Ludmilas Ikeres dokumentālā filma 100 gadi esības vējos - par 16 Latvijas valsts vienaudžiem, viņu skarbo pieredzi 100 un vairāk dzīves gadu laikā, spēju pārvarēt grūtības, ar viņu atmiņu stāstiem, skatu uz šodienu un vēlējumiem Latvijas nākotnei. Savukārt, 13. novembrī notiks vēl viena pirmizrāde - režisora Mārtiņa Grauda dokumentālā filma par mākslinieku Miķeli Fišeru.

Festivāla noslēgums un apbalvošanas ceremonija notiks pirmdien, 12. novembrī, kino Splendid Palace, šogad balvas tiks pasniegtas 30. reizi, pasākumu translēs LTV. Lielā Kristapa nomināciju līderes šogad ir spēlfilmas Homo Novus (nominēta 13 kategorijās) un Tēvs Nakts (nominēta 12 kategorijās). Balvas tiks pasniegtas kategorijās Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, Labākā īsmetrāžas spēlfilma, Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma, Labākā animācijas filma, Labākā debijas filma un 17 ar kino ražošanu saistītās profesijās.