Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Kino stāsti par arhitektūru

© Kadri no filmas "Pilsone Džeina: cīņa par pilsētu"

Līdz oktobra beigām notiekošais Rīgas Starptautiskais kino festivāls šogad piedāvā pavisam jaunu filmu programmu – ARCHITECT’S CUT, kas šonedēļ skatāmas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Programmas ARCHITECT’S CUT kuratore, arhitekte un žurnāliste, kas raksta par dizainu un populāro kultūru un vada izstāžu centru Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Ieva Zībārte atzīst, ka pēdējā laikā arvien pieaug skatītāju, režisoru un producentu interese par kino, kas veltīts arhitektūrai. Šai tematikai tiek veltītas kino dienas, tiek rīkoti pat festivāli, tādi notiek Roterdamā, Londonā, Budapeštā, Melburnā, Ņujorkā... Un ir likumsakarīgi, ka arhitektūrai veltītās filmas tiek demonstrētas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, jo vēl joprojām turp daudzi dodas nevis izmantot bibliotēkas pakalpojumus, bet apskatīt Gunāra Birkerta projektēto ēku.

Ieva Zībarte / Publicitātes foto

Atlasot filmas šai programmai, Ieva Zībārte priekšroku devusi jaunām filmām, kas tapušas pēdējos gados. «Un izvēlējos tās, kuru tēmas ir aktuālas gan tajās valstīs, kur filmas ir tapušas, gan arī pie mums. Pirmkārt, tas ir pilsētvides aktīvisms, otrkārt, es gribēju, lai programmā būtu kāda Austrumeiropas arhitektūrai veltīta filma, kas runā par arhitektūru, kas raksturīga tikai bijušā sociālisma bloka valstīm, treškārt, noteikti vajadzēja būt filmai par jauno arhitektūru, ceturtkārt, gribēju filmu, kas pievēršas arhitektūras mantojumam,» stāsta Ieva Zībārte. «Arhitektūru ne vienmēr var aprakstīt un fiksēt fotogrāfijā, tāpēc kino kļūst par arvien biežāk lietotu instrumentu arhitektūras un arhitekta drāmas atklāšanai. Arī pats arhitekts - kā varoņa, tā antivaroņa lomā - ir saistošs skatītājam. Līdzīgi kā sarunas arhitektūras profesionāļu lokā, arī filmu programma aptver gan mūsdienu arhitektūras, gan 20. gadsimta modernisma mantojuma jautājumus.»

Kadri no filmas "Slavas virsotne"

Šodien, 22. oktobrī, iespējams noskatīties filmu Slavas virsotnē - par ievērojamā mūsdienu dāņu arhitekta Bjarkes Ingelsa radošo un privāto dzīvi. Tieši viņa kompānijai uzticēts izstrādāt dizainu un uzbūvēt vienu no debesskrāpjiem 2001. gada 11. septembrī Ņujorkā sagrauto Dvīņu torņu vietā. Rīt, 23. oktobrī, būs iespēja noskatīties divas filmas vienā seansā - emocionālo stāstu Bloki par komunistiskās pagātnes atstāto mantojumu - daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku rajoniem Polijā, kā arī pētījumu Robina Huda nozušana - par idejām un iecerēm, kas īstenojās, tomēr netika novērtētas nu vairs nepastāvošajos Robina Huda dārzos - sociālo mājokļu kompleksā Londonā. Piektdien, 26. oktobrī, tiks demonstrēta filma Arhitekta dzīve un nāve - par izcilā Spānijas arhitekta Hosē Ferragūta likteni. Viņš iestājās pret korupciju tūrisma nozarē un Vidusjūras piekrastes nekontrolētu attīstīšanu, tā iemantojot ienaidniekus politiķu un attīstītāju vidē, un viņa slepkavība joprojām nav atklāta pierādījumu trūkuma dēļ.