Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Māris Ozoliņš veido filmu par Kaupēnu

Ir uzsākts darbs pie dokumentālās filmas "Kaupēns" – par Latvijas bēdīgi slaveno laupītāju, leģendāro Ansi Kaupēnu, kuru pēc vairāku gadu tvarstīšanas 1927. gadā tomēr tiesāja un pakāra.

Filma veidota pēc Andra Grūtupa bestsellera „Tiesāšanās kā māksla”, un tās producents un režisors ir Māris Ozoliņš. Viņš atklāj, ka filma tiks veidota mūsdienīgā formātā: dažas epizodes rekonstruējot ar mākslas filmas elementiem Tāpat viņš atklāj, ka galvenā – Kaupēna loma – uzticēta aktierim Egonam Dombrovskim.

Filmā tiks izmantota Jāņa Lūsēna mūzika, piedalīsuies arī Ainars Virga, Chilly & Liepājas koris. Operators – Raivo Karro (Boomfilms).

”Kāpēc tautas apziņā viņa tēls ir tik neviennozīmīgs, tomēr heroizēts? Laupītāja Kaupēna lieta laikā, kad mēs visi šodien jūtamies aplaupīti, kad mūsu valstiskums ir tikpat nestabils kā 20-tos gados, kad laupīšanu noziegumu statistika bīstami pieaug, − ir izpētes vērta,», − pārliecināts ir režisors Māris Ozoliņš.

Filmas pirmizrāde iecerēta jau šoruden Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās. Paredzēti seansi skolās, latviešu emigrācijas centros. Daļa filmas kopiju nonāks valsts vēstures muzejos un bibliotēkās.

Filmas veidotāji nav saņēmuši valsts (ne VKK fonda, ne Nacionālā Kino centra) finansējumu, tāpēc cer uz uzņēmēju un līdzpilsoņu atbalstu, kuriem rūp Latvijas vēstures ne tikai cildinošās un heroiskās lappuses.