Top jaunas latviešu filmas

Šā gada rudenī pie skatītājiem nonāks divas studijā "Fa Filma" tapušas filmas, no kurām viena būs spēlfilma, bet otra būs dokumentālā filma, informēja producente Madara Melberga.

Viena no filmām, kas tiks izrādīta kinoteātros, būs režisora Jura Poškus spēlfilma, kurai dots pagaida nosaukums "Nāvi tev". Filma skatītājiem varētu šķist interesanta, jo tā būs melnbaltā filma, kas tiek izmantots kā apzināts izteiksmes līdzeklis. Darbs pie filmas sācies 2008.gadā un filmēšanas darbi notikuši Mazirbē un Kolkā. Filmā piedalās tādi zināmi aktieri kā Iveta Pole, Artuss Kaimiņš, Andris Keišs, Varis Piņķis, Aigars Apinis, Guna Zariņa, Māra Ķimele, Līga Vītiņa un Agnese Čivle.

Filma ataino maza Baltijas jūras piekrastes ciemata vietējo iedzīvotāju sadzīvi un mentalitāti. Trīs draugi cenšas piepildīt savu ikdienu, dzerot alu, izniekojot laiku kautiņos ar kaimiņu ciema iedzīvotājiem. Galvenais varonis Andža cenšas pārliecināt savu draudzeni apprecēties. Vecākā brāļa Gvido pēkšņā ierašanās aizsāk notikumu sēriju, kurā galvenais uzsvars likts uz pašcieņu, lepnumu un alkām pēc mīlestības, kura stiprāka par nāvi.

Filmas scenāriju autors ir Poškus, taču scenārijs tapis kopīgās sarunās un dialogos ar filmā iesaistītajiem aktieriem, stāstīja Melberga. Poškus savai filmai par operatoru izvēlējies ārvalstu speciālistu Ādelu Nodehu-Farahani no Lielbritānijas, kurš bijis arī filmas "Amatieris" operators.

Melberga stāstīja, ka Latvijā režisoriem ārzemju operatorus piesaistīt ir lētāk, nekā algot pašmāju operatorus, kā arī ārvalstu speciālisti savam darbam pieiet nopietnāk un ar lielāku atbildības sajūtu.

Režisors Juris Poškus kinomaģistra grādu ieguvis ASV, Kalifornijas Mākslas institūtā Losandželosā. Poškus maģistra darbs - 1997.gada dokumentālā filma "110/220" - apbalvota vairākos festivālos. Poškus veidojis arī tādas filmas kā dokumentālo filmu "Bet stunda nāk..." un 2007.gada spēlfilmu "Monotonija", kas bija pirmā režisora veidotā pilnmetrāžas spēlfilma.

"Family Instinct"

Pirmizrāde būs gaidāma arī režisora Andra Gaujas veidotajai dokumentālajai filmai, kurai šā brīža nosaukums ir "Family Instinct", taču filmas nosaukums vēl var tikt arī mainīts, informēja Melberga.

Šī filma skatītājiem atklās personu dzīvi laukos, par ko vēl nesen tika plaši runāts arī medijos un sabiedrībā.

Filmas galvenā varone dzīvo no ētikas viedokļa neakceptējamās attiecībās, kur abu bērnu tēvs ir viņas miesīgs brālis. Taču viņa šo dzīvi nav izvēlējusies no labas dzīves. Abi ar brāli būdami bērnunamu audzēkņi, viņi pirmoreiz satikās jau pieaugušā vecumā un, juzdamies vecāku un sabiedrības pamesti, viens otrā atrada vienīgo cilvēku, kuram uzticēties. Vietējā ciemata sabiedrība nezināja, kā reaģēt šajā bezprecedenta situācijā, un Zanda un viņas brālis Valdis radīja divus bērnus - puiku un meiteni, kuriem nu jau ir attiecīgi astoņi un seši gadi. Tikai pēdējo divu gadu laikā sabiedrība sāka reaģēt uz ētiskā izpratnē nepieņemamo situāciju, kas ir izejas punkts filmas darbībai, teikts filmas anotācijā.

Filma rāda ciema atbildīgo amatpersonu mēģinājumus pašrocīgi šķirt Zandu un Valdi, ierādot viņai un viņas bērniem atsevišķu dzīvokli un ievietojot Valdi uz gadu cietumā par emocionālu vardarbību pret ģimeni.

Filma nevienu neattaisno un arī nenosoda, bet gan liek skatītājam aizdomāties par mūsu atbildību pār līdzcilvēkiem. Šīs situācijas priekšā kapitulē gan sabiedrībai raksturīgā pārspīlētā tolerance un neiejaukšanās citu cilvēku dzīvēs, gan arī radikāla iejaukšanās citu cilvēku dzīvēs, mehāniski cenšoties tās mainīt.

Dokumentālās filmas operators ir Aleksandrs Grebņevs.

Filmas režisors Andris Gauja līdz šim kā režisors un scenārists darbojies 2009.gada dokumentālā filmā "Viktors", bijis producents, režisors un scenārists dokumentālajai filmai "3000 km līdz Apsolītajai Zemei", kā arī bijis režisors un scenārists 12 minūšu garajai spēlfilmai "Par mata tiesu".

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.