Polaņskis kritizē ASV varas iestādes

© skanpix

Dzimumnoziegumā apsūdzētais franču režisors Romāns Polaņskis svētdien paziņojis, ka ASV varasiestāžu prasība izdot viņu ir noteiktu amatpersonu mēģinājums gūt sev publicitāti, ziņo aģentūra Associated Press.

Polaņskis joprojām atrodas mājas arestā Šveicē, un savu viedokli par ieilgušo krimināllietu un ASV varasiestāžu uzstājīgo prasību ierasties uz tiesu viņš izteica interneta žurnālā La Regle du Jeu, kuru vada viens no viņa nelokāmākajiem atbalstītājiem franču filozofs Bernārs Anrī Levī.

"Veids, kā tiek risināta krimināllieta, ir saistīts ar citu cilvēku ambīcijām. Losandželosas apgabala prokurors Stīvs Kūlijs (Steve Cooley), kurš nodarbojas ar šo lietu un pieprasījis izdošanu, rīko sev pirmsvēlēšanu kampaņu un viņam nepieciešama mediju publicitāte,"norāda Polaņskis.

Jāatzīmē, ka Kūlijs pretendē uz Kalifornijas ģenerālprokurora amatu.

Polaņskis arī norādīja uz vairākiem procesuāliem pārkāpumiem, kas pieļauti viņa lietas izskatīšanas laikā.

Apgabala prokuratūras pārstāve Sendija Gibonsa norādīja, ka nekādi komentāri netiks sniegti, kamēr Šveice neizlems, vai apmierināt ASV varasiestāžu prasības un izdot Polaņski.

Pirms divām nedēļām Kalifornijas apelāciju tiesa kārtējo reizi noraidīja Polaņska prasību iztiesāt vairāk nekā 30 gadus veco dzimumnozieguma lietu aizmuguriski. Tiesas lēmums nozīmē, ka Polaņskim ir jāatgriežas ASV. Tomēr tā kā režisors labprātīgi nevēlas atgriezties, vienīgā iespēja nodrošināt viņa klātbūtni tiesā ir panākt, lai Šveices varasiestādes viņu izdod, taču Šveice pagaidām vēl nav izlēmusi, vai pildīt ASV prasību.

Kā ziņots iepriekš, pirms vairāk nekā 30 gadiem Polaņskis ASV tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga uz Franciju.

Pagājušā gada 26.septembrī Šveices varasiestādes pēc ASV pieprasījuma arestēja režisoru, kad viņš ieradās uz Cīrihes filmu festivālu saņemt apbalvojumu par mūža ieguldījumu kino. Pēc aresta Šveicē Polaņska advokāti vēlreiz iesniedza apelācijas prasību, kura tika noraidīta. Janvāra sākumā viņa advokāti iesniedza tiesā lūgumu tiesāt viņu aizmuguriski, taču tiesa lūgumu noraidīja, paziņojot, ka Polaņska lietu varēs izskatīt tikai tad, ja viņš atgriežas Kalifornijā.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.