VĒRTS APMEKLĒT: Unikāls koncerts unikālā seansā

© Kevin Mazur, Getty Images for TDF Productions

Piektdien, 23. septembrī, Kino Citadele, tieši tāpat kā citviet pasaulē, tikai vienā seansā iespējams noskatīties filmu The Rolling Stones: Havana Moon.

Dokumentālās filmas The Rolling Stones: Havana Moon pamatā ir leģendārās rokgrupas The Rolling Stones šā gada 25. marta koncerts, kas notika Kubas galvaspilsētā Havanā. Ar bezmaksas brīvdabas koncertu, ko apmeklēja vairāk nekā miljons klausītāju, grupa iegājusi par Brīvības salu dēvētās Kubas rokenrola vēsturē - tā kļuvusi par pirmo rokgrupu, kas sniegusi tik plašu koncertu. Vēsturē varētu arī ierakstīties fakts, ka filmu kinoteātros visā pasaulē izrādīs tikai vienu dienu - piektdien, 2016. gada 23. septembrī.

Brīvdabas koncerts notika Havanas sporta kompleksā Ciudad Deportiva, to filmēja un šo dokumentālo stāstu veidoja režisors, kas vairākas reizes izvirzīts Grammy balvai, Pols Dagdeils, kura profesionālajā kontā jau ir līdzīga rakstura filmas - viņš bijis režisors vairāku muzikālu apvienību un solistu koncertiem filmu versijās (Adele, The Prodigy, Coldplay u.c.), arī The Rolling Stones 2013. gada koncertam Haidparkā. Statistikas cienītājiem - lai tehniski nodrošinātu šo koncertu, grupu pavadīja 61 konteiners ar apmēram 500 tonnām aprīkojuma - skatuves dekorācijām, skaļruņiem, video ekrāniem un tamlīdzīgi. Koncerta rīkošanā tika iesaistīti 140 darbinieku no The Rolling Stones puses un vēl vismaz 80 vietējo profesionāļu. Koncertā tika izpildīti grupas nemirstīgie hiti Jumpin’ Jack Flash, It’s Only RocknRoll, Paint It Black, Honky Tonk Women, Start Me Up, You Can’t Always Get What You Want, Gimme Shelter, Brown Sugar, Satisfaction, kā arī pavisam jaunas dziesmas.

Zināms, ka Kubas komunistiskās varasiestādes ideoloģisku iemeslu dēļ izturējušās noraidoši pret rokmūziku, režīms savulaik savā valstī bija pat aizliedzis The Rolling Stones, The Beatles un Elvisa Preslija mūziku. Taču pēdējos gados režīms kļuvis lojālāks un atvērtāks pasaulei, tāpēc pamazām šis popmūzikas žanrs Kubā sācis iekarot arvien lielāku popularitāti, bet The Rolling Stones bija pirmā starptautiski slavenā rokgrupa, kas uzstājās Kubā. Interesanti, ka rokgrupas The Rolling Stones koncertam Kubā vajadzēja notikt gandrīz nedēļu agrāk, bet tas tika pārcelts, lai nesakristu ar ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti Kubā, un rezultātā tas notika tikai dažas dienas pēc šīs vizītes. Grupas turnejas menedžeris Deils Skjersets pat izteicās, ka grupai šķitis, ka Obama, kas pavasarī Kubā ieradās vēsturiskajā vizītē abu valstu attiecību uzlabošanai, varētu arī ierasties koncertā, un augstu stāvošo politiķi nodēvēja par grupas koncerta «iesildītāju». Der atgādināt, ka Obama bija pirmais ASV prezidents, kurš apmeklēja Kubu kopš 1959. gada, kad Fidela Kastro partizāni gāza ASV atbalstīto Kubas prezidenta Fulhensio Batistas valdību, bet arī pirmais, kurš apmeklēja šo valsti kopš 1928. gadā notikušās toreizējā ASV prezidenta Kelvina Kūlidža vizītes.

Pēc šā koncerta, kas bija grupai pēdējais tās turnejā pa Latīņamerikas valstīm, grupas mūziķis Miks Džegers izteicās: «Koncerts izdevās satriecošs. Vesela jūra cilvēku, tie bija visur, kur vien sniedzās skats. Savukārt Kīts Ričards atzina: «Mēs beidzot ieraudzījām Kubu, uzspēlējām īstu roku. Bija saule, mēness, zvaigznes... The Rolling Stones to nakti Havanā vēl ilgi neaizmirsīs...»

The Rolling Stones albumu kopējā tirāža ir vairāk nekā 250 miljonu kopiju.



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais