Vides filmu studija prezentēs DVD "8 brīnumlietas, ko latvieši joprojām dara"

© publicitātes foto

Šī gada 12.martā dienasgaismu ieraudzīs pavisam jauns DVD ar nosaukumu "8 brīnumlietas, ko latvieši joprojām dara" (8 Amazing Things That Latvians Still Do).

Vides Filmu Studijas veidotais videomateriāls iepazīstina ar astoņiem seniem amatiem un prasmēm, kuru meistari Latvijā vēl sastopami. Viņi piedalījās arī 2009.gada rudenī Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras aizsāktajā unikālajā projektā Tradicionālo prasmju skola, kura mērķis ir atbalstīt un attīstīt tautas tradicionālo prasmju pārmantojamību un popularizēšanu Latvijā.

12.martā plkst.16:00 ikviens interesents tiek aicināts Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras zālē (Pils laukumā 4) uz kopīgu pasākumu, kurā būs iespēja iepazīties ar jauno DVD, nogaršot īstu Latgales baltmaizi un skatīt vaigā tās cepēju Annu Strupku, kā arī iepazīties ar Tradicionālo prasmju skolas 2010 karti un vietām, kur meistari strādās ar mācekļiem.

Pasākumā piedalīsies Aģentūras direktors Juris Karlsons, Vides Filmu Studijas pārstāvji, tradicionālās kultūras eksperte folklorā Gita Lancere, tradicionālās kultūras eksperte lietišķajā mākslā Linda Rubena, aizvadītā gada prasmju skolas meistare Anna Strupka no Ziemeļlatgales.

Šogad Prasmju skola norisināsies jaunā formātā - atsevišķos vēsturiskajos novados. Pavasarī četras sestdienas pēc kārtas - no 27.marta līdz 17. aprīlim ar savām amata prasmēm iepazīstinās meistari Zemgalē un Sēlijā (saukta arī par Augšzemi, Augškurzemi, Augšgalu, Sēlu, Sēleni). Divpadsmit šo etnogrāfisko novadu pilsētās un pagastos notiks seno amatu apmācības pie prasmju meistariem. Nodarbības paredzētas ikvienam interesentam un notiks bez maksas.

Svarīgākais