BALTIJAS PĒRLE: Filma „Diors un es”

© Publicitātes foto

„Vēsture atkārtojas. Var noticēt, ka Rafs Simonss ir paša Diora pārdabiska reinkarnācija. Viņš tikpat nelokāmi sargā savu privāto dzīvi, viņam ir līdzīgi priekšstati par mākslu, raksturs, ieradumi un manieres. Uzņemot filmu, es lasīju Kristiāna Diora memuārus un aizvien skaidrāk samanīju, kā pagātne atspoguļojas tagadnē un arī otrādi. Viss, kas norisinājās manas kameras objektīva priekšā, līdz vissīkākajai detaļai atkārtoja personāžus un emocijas, ko Kristiāns Diors ir aprakstījis garās nodaļās par darbu pie savām kolekcijām,” – atklāj režisors Frederiks Čengs (Valentino: The Last Emperor, Diana Vreeland: The Eye Has to Travel).

Kad Rafs Simonss stājās atstādinātā Dior modes nama mākslinieciskā direktora Džona Galjāno vietā, viņam bija tikai 60 dienas, lai sagatavotu jaunu sieviešu tērpu kolekciju. Kompānija Christian Dior izšķīrās par nepieredzētu soli – uzņemt visu šo procesu kinofilmā: sākot ar tikko amatā apstiprinātā Simonsa iepazīšanās brīdi ar haute couture ateljē darbiniekiem Monteņa avēnijā līdz publiskai debijas kolekcijas skatei neiedomājami īsā termiņā: 8 mēnešu vietā – 8 nedēļas. Tobrīd neviens vēl nevarēja paredzēt šīs avantūras finālu…

Apbrīnojamā iegremdēšanās šajā pasaulē izceļ svarīgākos mirkļus: retus arhīvu kadrus, citātus no Kristiāna Diora dzīves kā centienus izprast pagātni caur tagadnes prizmu, kur paša metra tēls kaut kā izslīd… un mēs ieraugām viņu vien šodienas lauzumā, katrā “Es”, kur viņš atspoguļojies, greizā spoguļa lauskām nesavācoties vienkopus. No pirmās līdz pēdējai minūtei – pateicoties virtuozajam operatora darbam – skatītājs saplūst ar modes nama komandu, piedalās procesā un izbauda rezultātu.

Un tā nu tapusi pusotru stundu gara stažēšanās Dior, kur soli pa solim, sekojot ik adatas dūrienam, vērojams, kā strādā piegriezējas, konstruktori, modeles, šuvējas un drēbnieki, izšuvējas, koloristi, desmitiem asistentu un, protams, pats debitants, kas savas pirmās kolekcijas pamatā izmantojis metra zīmējumus un pašreizējās paaudzes prasībām pārdarinātas idejas.

Mēs ar jums jau zinām, kas viņam no tā visa sanāks, bet tomēr patīkami ļauties noskaņai un piedalīties šajā īpatnajā spriedzes gabalā, kur noir estētika mijas ar Dior gaiteņu pasteļtoņiem, kur modes namā klīstošais rēgs ir padarīto vērtējošais, gādīgais Diora kungs, bet dramatiska risinājuma vietā sagaida no īstiem ziediem vīts un nu jau pavisam cits stāsts – noslēpumains, harmonisks un brīnišķs. 

Francija, 2014, 90 min 

Režisors: Frederiks Čengs

Filmā piedalījušies: Rafs Saimonss, Dženifera Lorensa, Šārona Stouna, Mariona Kotijāra, Anna Vintūra, Sidnijs Toledano, Dženifera Lopesa un citi

Filma būs skatāma kino festivālā "Baltijas pērle". Kino festivāls notiks no 17.līdz 21.septembrim. Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu serviss" tīklā un kinoteātrī "Splendid Palace".

Avots: balticpearl.lv

Svarīgākais