Kino "Rīga" atsāk operu cikla rudens sezonu ar Džuzepes Verdi operu "Aīda"

9. septembrī plkst. 19 ar vienu no populārākajām Džuzepes Verdi operām „Aīda” kino „Rīga” atsāk operu cikla rudens sezonu no Milānas opernama La Scala.

Iestudējums filmēts īpaši demonstrēšanai pasaules kinoteātros. Izrādi ievadīs muzikoloģes Lienes Jakovļevas saruna ar filmu režisoru Dāvi Sīmani.

Savukārt 23. septembrī kino „Rīga” skatītājiem vienlaikus ar daudzu citu Eiropas valstu skatītājiem būs iespējas tiešraidē baudīt Klaudio Monteverdi operu „Orfejs”.

Kino „Rīga” piedāvā unikālu iespēju iepazīt slavenu pasaules kinorežisoru operas iestudējumus un novērtēt kino ietekmi uz aristokrātisko operas mākslu. „Aīdu” iestudējis itāļu kino klasiķis Franko Dzefirelli („Romeo un Džuljeta”, „Jēzus no Nāceretes”, „Tēja ar Musollīni”), kura filmas savā vērienā un dekoratīvismā ir atzīšanās mīlestībā operai. Viņš veidojis arī biogrāfisko drāmu par Mariju Kallasu.

Operas „Aīda” darbība notiek senajā Ēģiptē faraonu valdīšanas laikmetā. Mīlā un karā ir atļauti visi līdzekļi. Politiskā intriga, mīlestība, nodevība, kaislība un atriebība sakausēta traģiskā mīlas trīsstūrī. Trīs cilvēki, kurus plosa kaisla mīlestība uz dzimteni, ģimeni un vienam pret otru. Spraigs sižets, izaicinoša drāma, grezns skatuviskais noformējums – tā ir „Aīda”.

Filmu režisors Dāvis Sīmanis saka: „Domāju, Dzefirelli izteikums - "kino saglabā manu jaunību, lai es varētu turpināt iestudēt operas" - ir cieši saistīts ar to, ka viņš kļuva par režisoru, pateicoties itāļu neoreālisma kino tradīcijai, no kuras viņš daudz aizņēmās arī savu vēlāko operu režijā. Tas, šķiet, bija iemesls, kāpēc Dzefirelli iestudējumi vienmēr izceļas vairāk ar individuāliem efektiem, nevis darbu kopējo lasījumu.”

14. oktobrī uz lielā ekrāna tiks demonstrēta viena no skaistākajām pasaules operām „Tristāns un Izolde”, kuras komponists ir Rihards Vāgners. Iestudējuma autors La Scala opernamā ir franču režisors, cilvēku attiecību smalks pētnieks Patriss Šero („Intimitāte”, „Gabriela”), kurš pēdējos gados daudz strādājis ar operu materiālu, apvienojot kino intīmo redzējumu ar operas teatrālo krāšņumu.

Rudens sezonas programmā 25. novembrī uz kinoteātra lielā ekrāna skatītāju uzmanībai tiek piedāvātas vēl viena ģeniālā itāliešu komponista Džuzepes Verdi opera „Traviata”. „Traviatu” inscenējusi provokatīvā itāļu kinorežisore Liliana Kavani. Viņas filmogrāfijā ir tādas filmas kā „Nakts portjē”, „Āda”. Režisore vairākkārt šokējusi ar juteklisku atklātību un skaudrumu uz ekrāna. Viņa ir viena no retajām režisorēm sievietēm, kura strādā ar lieliem operas iestudējumiem.

Svarīgākais