Botāniskajā dārzā - nogatavojas kafijas pupiņas

Šopavasar Nacionālajā botāniskajā dārzā baltiem, smaržīgiem ziediem krāšņi uzplauka Arābijas kafijkoks (Coffea arabica), tā augļi patlaban nogatavojas. Kafijkoks uzziedējis atkal un ir apskatāms dārza oranžērijā.

Kafijkoku ģints nosaukums saistāms ar arābu vārdu "khawa", kas nozīmē šī auga augļu dzērienu. Visticamāk, Arābijas kafijkoks ir pirmā kultivētās kafijas suga, kura pirms vairāk nekā 1000 gadiem audzēta dienvidrietumu Etiopijā. Eiropā kafiju sāk izmantot 16.gadsimtā, Latvijā tā parādās 19.gadsimta otrajā pusē.

Pasaulē zināmas aptuveni 60 kafijas sugu. Kafijas pupiņas iegūst no divu sugu kafijkokiem Coffea arabica (Arabika) un Coffea canephora (Robusta). Robusta ir mazāk aromātiska nekā Arabika, bet tās augļi satur vairāk kofeīna, padarot kafiju rūgtāku.

Visdārgāko kafiju pasaulē iegūst Indonēzijā. Tās nosaukums Kopi Luwak no indonēziešu valodas nozīmē "kopi" - "kafija", "Luwak" - "dzīvnieks, kurš ēd kafijkoka augļus, no kuriem cilvēki vēlāk gatavo šo īpašo kafiju". Kopi Luwak iegūst neparastā veidā - zem kafijas kokiem tiek savāktas kafijkoku augļu sēklas, kas ir veikušas ceļojumu cauri civetas gremošanas sistēmai. Civeta pārtiek no kafijkoka augļiem, taču to kuņģis spēj pārstrādāt tikai augļu mīkstumu. Ievāktās pupiņas rūpīgi mazgā un vēlāk grauzdējot iegūst īpašo kafiju. Gada laikā ievāc vien aptuveni 500kg Kopi Luwak kafijas.

Svarīgākais