Plovs, šašliks, čebureki vai aromātiskā šurpa - uzbeku nacionālās virtuves ēdieni, kas pēdējā laikā strauji vairojuši popularitāti Latvijā. Gada laikā restorāna "Čaihana Sato" apmeklētāji notiesājuši 9470 porcijas plova, kura izgatavošanā patērēti 1500 kg īpašas šķirnes rīsi un 2200 kg jēra gaļas. Atzīmējot gada jubileju, 21.septembrī no plkst.12.30 līdz 14.30 restorāns "Čaihana Sato" gaida ciemos visus rīdziniekus un pilsētas viesus, kas vēlas sasildīties ar aromātisku jēra gaļas plovu, kas pasniegts karsts tieši no čuguna katla.
Uzbeku plova atšķirīgā īpatnība ir tā, ka rīsi netiek tvaicēti, bet gan lēni sautēti kopā ar jēra vai liellopa gaļu, sīpoliem, burkāniem un aromātiskām garšvielām - ķimenēm, koriandru, bārbelēm, pipariem. Latvijā ļoti iecienīts ir arī veģetārais plovs, kā arī plova saldā versija - ar žāvētām aprikozēm, dzērvenēm un rozīnēm.
"Plovs tiek dēvēts par uzbeku virtuves dvēseli. Ne velti Uzbekistānā mēdz sacīt, ka tas, kurš iemācījies gatavot īstu plovu, ir atklājis "zelta āderi"! Interesanti, ka Uzbekistānā pieņemts, ka plovu gatavo tikai vīrieši, t.s. plova eksperti. Pie tam, tur valda nerakstīts likums, ka, ēdot plovu, nedrīkst lietot degvīnu, bet ir jādzer zaļā tēja", stāsta "Čaihana Sato" šefpavārs Khusans Azimovs.