Atklās izstādi ''Maize.Identitāte?''

No 27.janvāra līdz 19.februārim, izstāžu zālē Arsenāls Radošajā darbnīcā būs skatāma Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja un Latvijas mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas sadarbības projekts - izstāde „Maize. Identitāte?”, kas tapusi , ar A/S „Hanzas Maiznīcas” atbalstu.

Izstādē būs apskatāmi 20.gs. un 21. gs. mākslinieku darbi, kas attēlo maizes īpašo lomu gan Latvijas iedzīvotāju ikdienas uzturā, gan tās simbolisko nozīmi tautas kultūrā. Termini „Maize” un „Identitāte” ir saistīti ar piederības sajūtu savai zemei un tautai. Kāda ir maizes loma cilvēka dzīvē un mākslā? Kā laika gaitā ir mainījusies maizes vērtība? Atbildes uz šiem jautājumiem varēsiet atrast izstādes darbos.

„Maize jau izsenis ir bijis produkts, kam ir īpaša nozīme mūsu ikdienas un svētku ēdienreizēs. Rudzu maize jau gadsimtiem ilgi ir bijusi mūsu spēka avots. Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja un Latvijas Mākslas akadēmijas kopīgi veidotais projekts mums atklāti parāda maizes nozīmi no dažādiem aspektiem, kā galveno iztikas avotu, kā laika vērtību, kā kultūrvēsturisku simbolu,” saka AS Hanzas Maiznīcas mārketinga un tirdzniecības direktors Edijs Vegners.

Jau desmito gadu Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas zinātnes nodaļas 4. kursa studenti mācību procesa ietvaros veido izstādi atbilstoši izvēlētajai tematikai un interesējošajai problemātikai, izmantojot darbus no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī pieaicinot laikmetīgās mākslas pārstāvjus.

Izstādē „Maize. Identitāte?” būs skatāmi Edvarda Grūbes, Līvijas Endzelīnas, Borisa Bērziņa, Džemmas Skulmes, Gustava Šķiltera, Jāņa Dukāta un citu latviešu mākslinieku darbi. Izstādes mākslinieks - scenogrāfs Reinis Dzudzilo.

Izstādes ietvaros, 2. februārī, plkst. 18:00 izstāžu zālē „Arsenāls” ikviens interesents ir aicināts uz sarunu, kurā piedalīsies iesaistītie mākslinieki, identitātes un folkloras pētnieki, kā arī mākslas zinātnieki. Sarunas ietvaros latviešu vizuālās mākslas kontekstā tiks izvirzīti ar maizi kā simbolu un identitātes, īpaši latviskās identitātes, konstruēšanu saistītie jautājumi.

Izstāde būs apskatāma līdz 19.februārim, kad notiks svinīga izstādes slēgšana.

Svarīgākais