Nosauks "Gada alus'' balvas nominantus

Alus balvas pasniegšanas ceremonija notiks šodien plkst.18 folkklubā "Ala" Rīgā, Smilšu ielā 16. Konkursā tika aicinātas piedalīties visas Latvijas alus darītavas, un kopumā balvai būs desmit nominācijas.

Nominācijā "Veiksmīgākais alus popularizēšanas projekts" izvirzīts alus salons "Brevings", veikalu tīkls "Dzīvais alus" un vasaras dārzs "Egle".

Nominācijā "Veiksmīgākā alus popularizēšana publiskajā telpā" izvirzīts Atis Rekstiņš par blogu "labsalus.lv", izdevums "Alus Avīze", Kaspars Ancāns par plakātu "Pie mums Cēsīs nefiltrē" un žurnāla "IR" plakāts" Alus".

Nominācijā "Gada etiķete" izvirzīts uzņēmums SIA "Tērvete", AS "Aldaris "Tradicionālā kolekcija" un alus darītava "Bryuvers".

Nominācijā "Oriģinālākais alus kauss/glāze'' nominētas AS "Cēsu alus" glāžu kolekcija" un AS "Aldaris" komplekts "Hokejam - 80"".

Nominācijā "Lielākais alus tirdzniecības kāpums Ho-Re-Ca" grupā" nominēts SIA "Bauskas alus", bet nominācijā "Lielākais alus tirdzniecības kāpums veikalu grupā" nominēts SIA "Alus nams "Brālis". Nominācijā "Gada alus ražotājs" nominēts SIA "Valmiermuižas alus".

Nominācijā "Gada investors veselīgas vides veidošanā" nominēts "Aldaris".

Nominācijai "Interesantāko eksporta tirgus iekarotājs" nominēts SIA"Zaksi", "Užavas alus" un SIA "Alus nams".

Savukārt nominācijā "Gada jaunums" startēs "Aldaris" ar "Muižnieku", "Zelta Ruby" un "Ziemas alu", "Valmiermuižas alus" - ar "Ziemas stipralu", "Tērvete" - ar "Nefiltrēto" un "Vareno", kā arī SIA "Ilgezeem" - ar "Medalus", SIA "Brālis"- ar "Vasaras alu".

Latvijā patlaban strādā 16 alus darītavas - trīs lielās, kuras apvienojušās Latvijas alus darītāju asociācijā, un vidējās un mazās alus darītavas, kuras apvienojušās Latvijas alus darītāju savienībā.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem 2011.gada sešos mēnešos kopā saražots astoņi miljoni dekalitru jeb 80 miljoni litru alus, kas ir par 6% vairāk nekā tajā pašā laika periodā 2010.gadā.

Ražošanas pieaugums panākts, pateicoties alus patēriņa pieaugumam uz vienu iedzīvotāju, kas sasniedz 81 litru, kā arī pateicoties alus eksportam, kas 2011.gada sešos mēnešos ir bijis aptuveni 17 390 000 litru. Pieaudzis arī alus patēriņš skārdenēs, kas veido ap 21% no kopējā tirgus.

Biedrība "Latvijas alus muzejs" nodibināta 2010.gadā. Biedrības darbā ir iesaistījušies bijušie Latvijas alus darītavu vadošie speciālisti, alus rekvizītu kolekcionāri, alus vēstures pētnieki. Biedrības pamatuzdevums ir, apvienojot visu alus darītavu centienus, izveidot Latvijas alus muzeju. Biedrības paspārnē darbojas alus vēsturnieku komisija, biedrība izdod "Alus Avīzi".

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais