Klāt sparģeļu laiks

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

"Atvadāmies no ziemīgajiem sakņu dārzeņiem, kuri, ja godīgi, ir jau stipri apnikuši un sirsnīgi sveicam šos sulīgos pavasarīgos dārzeņus – sparģeļus, kas iezīmē ilgi gaidītās un gardumiem bagātās vasaras sezonas uzsākšanos," saka restorāna "Vincents" šefpavārs Mārtiņš Rītiņš.

Sparģeļi gadsimtiem ilgi ir audzēti gan kā dārzeņi uzturam, gan kā ārstniecības līdzekļi veselības uzlabošanai. Sparģeļi pirmo reizi ir pieminēti visvecākajā pieejamajā recepšu grāmatā, kuru sarakstījis Markus Gavius Apikius, romiešu gardēdis, kurš dzīvojis apmēram 2000 gadus atpakaļ.

Sparģeļi, kuru audzēšana jau bija izplatīta starp romiešiem, ēģiptiešiem un grieķiem, ieguva plašu popularitāti arī citur Eiropā. Cilvēki bija šī neparastā dārzeņa apburti. Tomēr latviešiem, šeit gan esam bez vainas, šis dārzenis joprojām ir kā tāds jaunums, lai gan dažas receptes ir atrodamas mūsu vecvecmammu pavārgrāmatās. Diemžēl Hruščova ēras laikā ar tā laika domāšanu un zināšanām tika nolemts, ka sparģeļu lauki ir jāaizstāj ar kukurūzu un Padomju Savienības laikā pilnībā tika iznīcināta sparģeļu kultūra Baltijā.

"Labi, ka tās dienas ir pagājušas un manam sparģeļu piegādātājam un audzētājam Jānim ir 20 vagas, kurās tiek audzētas smalkās atvases tikai "Vincenta" klientiem un airBaltic biznesa klases pasažieriem," atklāj M. Rītiņš.

Sparģeļiem no vagas līdz šķīvim ir jānonāk maksimāli īsā laikā, lai saglabātu to unikālo garšu, lai dabīgie cukuri nesāktu pārvērsties cietē un ēdiens garšotu izcili labi.

Šie ir vieni no pasaulē dārgākajiem dārzeņiem, jo tie ir ļoti pieprasīti, un to sezona ir ļoti īsa. Un es varu derēt, ka Keitas un Viljama kāzu pieņemšanā sparģeļi tika likti galdā līdzās jēram un krabju gaļai. Šis ir viens no ēdieniem, kuru ir korekti ēst ar rokām un, patiesībā, tā vislabāk var izjust tā garšu.

Senajā medicīnā sparģeļus izmatoja dažādu kaišu dziedniecībā, sākot no zobu sāpēm, beidzot ar impotenci. Sparģeļi ir bagāti ar A vitamīnu, pārbagāti ar B, C, E, folijskābi, kalciju, un tajos ir daudz antioksidantu. Sparģeļos gandrīz vispār nav kaloriju vai tauku un nulle holesterīns.

"Tādēļ, lūdzu, pieņemiet zināšanai šo informāciju, Lipmana kungs, Latvijas hokeja federācijas prezident, un dodiet sparģeļus mūsu puišiem, lai viņi būtu gatavi izšķirošajām spēlēm. Tikai ne tieši pirms spēles, jo tie ir lietojami arī kā diurētisks līdzeklis. Mēs nevēlamies, lai mūsu puišiem būtu pārāk "ātras kājas" tieši pirms izšķirošo vārtu guvuma," jokodamies teic M. Rītiņš.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais