Zinātnieki atklājuši šampanieša aromāta noslēpumu

© skanpix

Francijas zinātnieki noskaidrojuši, ka dzirkstošajiem vīniem raksturīgā smarža ir rezultāts ķīmiskai reakcijai, kas notiek atkorķēta dzēriena virspusē, ziņo Associated Press.

Pētījumu rezultāti publicēti žurnālā Proceedings of the National Academy of Sciences. Zinātnieki Žerāra Ližē-Belāra (Gérard Liger-Belair) vadībā secinājuši, ka aromātisko molekulu nesēji ir burbulīši, kas, pudeli atverot, traucas augšup. Analīzes parādīja, ka burbulīši satur simtiem ķīmisku komponentu, daudzi no kuriem ir organoleptiski, tas ir, uztverami ar maņu orgāniem. Pie tādiem pieder arī aromātiskās molekulas. Pateicoties savām divējādajām ķīmiskajām īpašībām tie koncentrējas vietā, kur šķidrums pāriet gāzē, tas ir, uz burbulīšu sieniņām. Brīdī, kad burbulītis plīst, dzēriena virspusē veidojas kas līdzīgs „aerosola mākonītim” ar neskaitāmiem aromātiskiem savienojumiem.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais