Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Kādu alu izvēlēties Jāņu svinībām? Apkopoti iecienītakie alus veidi

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Siera ēšana, vainagu pīšana un Jāņu zāļu dekori, alus baudīšana un Līgo dziesmas - šīs ir vispopulārākās tradīcijas saulgriežu svinēšanā.

Izvēloties Jāņu svētku dzērienu, iedzīvotāji vidusmērā dod priekšroku alkoholiskam, Latvijā ražotam gaišajam alum stikla pudelē.

Kā liecina veikalu statistika, ir ievērojami pieaugusi tieši bezalkoholiskā alus patēriņš. Savukārt, izvēloties svētku uzkodas, trīs ceturtdaļas respondentu dod priekšroku klasiskajam Jāņu sieram ar ķimenēm.

"Ikgadējā veikalu tīkla "top!" aptaujā par iedzīvotāju Jāņu svinēšanas paradumiem redzam, ka lielākais vairums jeb 86% respondentu grasās svinēt Jāņus. Tradīcijas ir tās, kuras vieno mūs un stiprina latviskumu. Aptaujas rezultāti parāda, ka vainagus pīs 74,4% respondentu un svinību vietu ar Jāņu zālēm dekorēs 70,9%. Līgo dziesmas skandinās 49,2% un pār ugunskuru lēks 33,3% aptaujas dalībnieku. Jāņu svētku galdā cilvēki iecienījuši likt klasisko Jāņu sieru ar ķimenēm (90,3%) un Latvijā ražotu alu (62%). Veikalu tīkls "top!" gan aicina svētku laikā būt atbildīgiem gan lietojot alkoholiskos dzērienus saprātīgā apmērā, gan nesēžoties pie stūres alkohola reibumā," uzsver veikalu tīkla "top!" valdes locekle un mārketinga direktore Ilze Priedīte.

Kā liecina dati, tad šī gada jūnijā alus patēriņš, salīdzinot ar šo laiku 2020.gadā ir audzis gan summāri, gan apjoma ziņā par 6%. Tendence rāda, ka pircēji šobrīd izvēlas vairāk kvalitatīvāku un dārgāku alu. To apliecina arī apgrozījuma statistika: alus, kas pildīts stikla pudelēs, apgrozījuma pieaugums ir +11% un apjoma pieaugums +7%; alus, kas pildīts PET pudelēs apgrozījuma pieaugums +8%, savukārt apjomā +1%; alus, kas pildīts bundžās, saglabā iepriekšējos pārdošanas apjomus. Taču vislielākais pieaugums ir tieši bezalkoholiskajam alum, kura popularitāte ir vērā ņemama, jo apgrozījuma pieaugums ir +86% un +60% apjomā.

Kā liecina aptaujas rezultāti, alus izvēli liela daļa izdara, pamatojoties uz garšu (34,9%). Iepriekš nogaršotu alu izvēlas 27,9%, un 20,9% respondentu ir uzticīgi konkrētam, iepriekš iegādātam zīmola alum. Savukārt 10,5% pievērš uzmanību cenām un izdara izvēli par labu alum ar atlaidi. Atbildot uz jautājumu, kāpēc tieši izvēlas dzert alu svētkos, 45,3% atzīst, ka tā ir neatņemamam Jāņu svētku tradīcija, un 25,2% vienkārši tas garšo.

Alus veidi mūsdienās ir ļoti dažādi, taču neapstrīdams līderis respondentu vidū ir gaišais alus, kuru izvēlas 46,1%, bet tumšo - 19,8%. Alus sortimentā pieprasīts ir alus ar garšām (23,3%), kā arī alus kokteiļi (16,3%). Cilvēki mēdz baudīt arī porteri (5,8%) un kviešu alu (4,7%). Arī alus iepakojumam un tilpumam ir nozīme. Visvairāk alu bauda tieši stikla pudelēs (84,9%), kā izlejamo alu (12,4%) un skārda bundžās (17,1%).