Bērni vismazāk iemīļojuši tieši tādus augstvērtīgus produktus kā zivis (13%) un dārzeņus (30%) – tā noskaidrots BKUS un “Maxima” aptaujā, kas veikta veselīgas uztura kustības “Ēstprieks” ietvaros.
“Abi pagatavotie ēdieni ir ļoti vienkārši, garšīgi un apvieno jau bērniem labi zināmās garšas un ēdiena formas. Šādi var bērnu ieinteresēt, nogaršot jaunus produktus, jo, kā zināms, bērni bieži atsakās ēst visu neierasto un nezināmo. Zivis, kas pavisam nemanāmā veidā pievienotas bērnu jau labi pazīstamiem un iecienītiem ēdieniem, būs labs sākums, kā bērnu iepazīstināt ar zivju daudzveidīgajām garšām un bērns saņems veselīgu un daudzveidīgu uzturu,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.
Uztura specialiste tāpat atgādina, ka zivis bērna ēdienkartē būtu jāiekļauj vismaz vienu līdz divas reizes nedēļā, jo tās ir galvenais Omega 3 taukskābju avots, kas atbild gan par normālu smadzeņu darbību, gan par nervu darbību un nodrošina imūnsistēmas darbību, kas ir īpaši būtiski šajā laikā.
Nepieciešamie produkti:
Pagatavošana:
Uzsilda cepeškrāsni uz 195 grādiem.
Ar mīklas rulli izrullē mīklas plāksnes tā, lai tās ir gana plānas un ieņem garenisku formu. Sagatavo pildījumu pīrādziņiem - smalki sagrieztu sama fileju, samaisa kopā ar sautētiem kāpostiem un burkāniem.
Kad mīkla ir izrullēta, gareniski kārto sagatavoto pildījumu uz mīklas pamatnes.
Kad tas izdarīts, pārliek atlikušo mīklas slāni pāri pildījumam un ar nazi izveido mazus caurumiņus mīklā. Tas nepieciešams, lai cepšanās procesā notiek gaisa apmaiņa.
Gatavo mīklas rullīti bagātīgi pārsmērē ar sakultu olu un liek cepties krāsnī uz 15 minūtēm.
Kad mīklas rullītis ir gatavs, to sagriež mazākos gabaliņos, tādējādi veidojot mazu pīrādziņu formu, ko ērti baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie zupas.
Nepieciešamie produkti:
Nepieciešamais vistas buljonam:
Pagatavošana:
Vistas buljons zupas pamatam:
Sākumā apcep vistas kaulus, spārniņus vai šķiņķīšus. Gaļu apcep kārtīgi, tā, lai tā ir labi izcepta un brūna - tas dos intensīvāku garšu.
Pēc tam pievieno klāt sīpolus, burkānus un sakņaugus, smalki sakapātu citronzāli.
Garšai var pievienot klāt arī sēnes - kaltētas baravikas vai šitaki sēnes - tas dos buljonam intensīvu toni un garšu.
Buljonu vāra uz lēnas uguns 35 - 40 minūtes.
Gatavu vistas buljonu var sadalīt pa mazākām procijām un izmantot uzreiz vai noglabāt saldētavā.
Zupas pagatavošana:
Gatavo vistas buljonu ielej katliņā, kurā tiks pagatavota zupa.
Zivi ar nazi sakapā smalkos gabaliņos, pievieno olu un miltus, tad ar rokām veido nelielas frikadelītes.
Pa to laiku buljonam pievieno smalki sagrieztu pētersīļa sakni un burkānus, tos vāra apmēram 10 minūtes.
Pēc tam zupai pievieno frikadeles, ziedkāpostu, cukīni un kartupeļu gabaliņus un vāra vēl 5 minūtes.
Kad zupa ir gatava, tai var pievienot svaigu piparmētru - tas izcels un papildinās zivs garšu.