Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Ko iedzīvotāji uz galda liks 18. novembra svētkos?

© Pixabay

Rimi un Norstat veiktajā aptaujā 33% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka Latvijas neatkarības pasludināšanas dienas svētku vakariņās galdā cels ēdienus no Latvijā ražotiem produktiem. Vairums jeb 46% iedzīvotāju plāno tērēt no 21 līdz 40 eiro, lai sarūpētu svētku maltīti.

Aptaujas rezultāti liecina, ka starp iecienītākajiem Latvijā ražotiem produktiem ir augļi, dārzeņi un svaigā pārtika, piemēram, dažāda veida svaigā gaļa, maize, piena produkti un dažādi saldumi. Šogad iedzīvotāji svētkus svinēs mājās - vairums jeb 56% plāno svinēt kopā ar pašiem tuvākajiem, savas mājsaimniecības iedzīvotājiem. Svētku maltītes pirkumi arī tiks veikti pārdomāti - 40% respondentu atzina, ka izvēlēsies cenas ziņā izdevīgākos produktus veikalu plauktos.

60% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka svētku maltīti gatavos paši. Svētku vakariņās galdā tiks celti gaļas ēdieni (81%), dārzeņi un augļi (64%), konditorejas izstrādājumi (63%), salāti (52%). 59% aptaujas dalībnieku atzina, ka svētku vakarā baudīs tēju vai kafiju, savukārt 45% atzina, ka pie svētku maltītes baudīs vīnus vai dzirkstošos vīnus, un vien 15% iedzīvotāju atzina, ka izvēlēsies stipros alkoholiskos dzērienus.

"Gan ikdienā, gan gatavojoties valsts svētkiem, Rimi veikalos ir nemainīgi plašs vietējo produktu piedāvājums. Aptaujas rezultāti liecina, ka puse no Latvijas iedzīvotājiem jeb 53% uzskata, ka tieši Rimi veikalos ir plašākais vietējo ražotāju produktu klāsts. Šoruden Rimi ir sarūpējis arī Mani Gardumi jaunumus - Tiramisu, Brauniju un Svaigā siera krēma kūku. No konditorejas produktiem pieejamas dažādas mazās kūciņas, pircēju iecienītās tortes, sāļie groziņi un lavaši, pēc kuriem svētku periodā pieprasījums pieaug apmēram par 30%. Tāpat pieejams plašs vietējo gardumu sortiments valsts karoga krāsās, kas lieliski papildinās svētku galdu. Populārākie vīni un dzirkstošie vīni ir Rimi vīnziņa ieteiktie produkti, kas gadu gaitā stabili ieņēmuši vietu Rimi veikalu plauktos. Tādēļ svētku sezonā visiem vīniem ir īpašs piedāvājums, kā arī mūsu klientiem esam sarūpējuši jau devīto vīnu un dzirkstošo vīnu katalogu," stāsta Rimi Latvia kategoriju departamenta direktors Milans Blūms.

Rimi dati liecina, ka pircēji rūpējas par veselīgu ikdienu un arvien biežāk veic veselīgas izvēles ikdienā - par teju 10% ir pieaudzis pieprasījums pēc produktiem, kas iekļauti Rimi Labākai dzīvei programmā. Tāpat 25% aptaujas dalībnieku atzina, ka svētku maltītei izvēlēsies veselīgus produktus.

Godinot tradīcijas, vairums iedzīvotāju (66%) gatavos maltītes pēc ģimenes receptēm, 44% izmantos internetā pieejamās receptes, savukārt 26% respondentu radīs un gatavos ēdienus paši pēc savas receptes.

*Rimi un pētījumu aģentūras Norstat aptauja 2020. gada novembrī, kurā piedalījās 1004 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.