Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Veselīgs uzturs: iepazīsti "labos" našķus

© Pixabay

Vairumam cilvēku garšo saldumi. Vienam vairāk, citam mazāk, bet reti kurš var pavisam atteikties no piedāvājuma apēst kaut ko saldu. Patika pret saldo garšu dzīvo mūsu zemapziņā: jau no dzimšanas brīža bērns saprot, ka tas, kas ir salds, ir labs, bet tas, kas rūgts – indīgs. Mātes pienam, pateicoties laktozei (pienā esošajam cukuram), piemīt saldā garša, tāpēc viss saldais asociējas ar kaut ko labu un patīkamu. Tieši tāpēc daudzi cilvēki izvēlas panašķoties, ja jūtas nomākti un grib uzlabot garastāvokli, norādā uztura speciāliste Olga Ļubina.

Kādus saldumus izvēlēties, lai būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, un lai mēs gūtu kādu labumu no našķiem, ko iekļaujam uzturā? Jebkurš auglis īstenībā ir našķis - salds un garšīgs.

Esam pieraduši par našķiem uzskatīt konfektes vai kūciņas, bet arī āboli, bumbieri un eksotiskie augļi ir našķi. Arī žāvēti augļi un ogas, piemēram, dateles, vīģes vai žāvētas dzērvenes, var būt burvīgs, veselīgs našķis.

Rudenī veikalos var atrast arī kaltētas mellenes, kazenes un zemenes, kas ir ne tikai cukura avots - tās satur daudz šķiedrvielu, nodrošinot barību mūsu gremošanas trakta mikroflorai. Ēdot šādus našķus, mēs uzņemam antioksidantus, kas palīdz saglabāt veselību, uzlabot pašsajūtu un cīnīties pret brīvajiem radikāļiem, kuru klātbūtne organismā varētu veicināt dažādu slimību attīstību.

Ja ļoti gribas gabaliņu šokolādes, iesaku izvēlēties tādu šokolādi, kurā kakao sastāvs ir ne mazāks par 70%. Vēl obligāti jāpievērš uzmanība cukura daudzumam - vēlams, lai tas nepārsniegtu 20 gramus uz 100 gramiem šokolādes. Ēdot jebkuru saldumu - gan veselīgo, gan arī ne pārāk - jāatceras veselīga uztura zelta likums: viss ir labs ar mēru! Pat tad, ja produkts ir ļoti veselīgs, tas nenozīmē, ka tas jāēd kilogramiem. Un, kad esat apēduši kādu gardumu, neaizmirstiet izkustēties!

Avots