Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Kāpēc cilvēki izvēlas baudīt kafiju ar augu dzērieniem? 3 gardas receptes

© Pixabay

Patīkama, maiga garša un daudzveidība izvēles iespējās – arvien biežāk cilvēki izvēlas baudīt kafiju kopā ar augu valsts dzērieniem. Iecienītākie no tiem ir mandeļu, kokosriekstu, rīsu, sojas un auzu. Viens no Eiropas labākajiem baristām Merijns Gijsbers iesaka kādas augu valsts dzērienu pagatavošanas metodes ikviens var ieviest savā ikdienā.

Eiropas līmenī tendence baudīt kafiju ar augu dzērieniem ir ikdienišķa un vairs nav jaunums, taču Baltijā šī tendence pēdējo gadu laikā turpina tikai attīstīties un uzņemt apgriezienus. Straujais augu valsts dzērienu patēriņa pieaugums tuvāko gadu laikā turpinās palielināties un tas arī kafijas ekspertus mudina nestāvēt uz vietas un piedāvāt arvien jaunus kafijas dzērienus ar augu valsts produktiem.

Alpro veiktā pētījuma* dati liecina, ka aptuveni trešdaļa patērētāju Latvijā (33%) kafiju bauda ar pienu. Savukārt, nedaudz mazāk kā trešdaļa (28%) kafiju dzer gan melnu, gan kopā ar pienu. Aptaujas dati norāda uz tendenci, ka gados jaunāki kafijas patērētāji labprātāk izvēlas kafiju baudīt ar pienu, taču gados vecāki cilvēki dod priekšroku melnai kafijai. Arī tendence izvēlēties augu dzērienu pie kafijas, nevis dzīvnieku valsts izcelsmes pienu, pēdējo gadu laikā ir palielinājusies. Gandrīz puse (45%) patērētāju uzturā izmanto augu valsts dzērienus un lielākoties, baudot tos kopā ar kafiju.

Kafijas eksperts Merijns Gijsbers iesaka kāda ir augu valsts dzērienu saderība ar kafijas pupiņu veidiem. Latīņamerikas un Kenijas kafijas pupiņas, kas pēc garšas ir rūgtenākas, labi saskan ar kokosriekstu un mandeļu dzērieniem, jo tie ir saldeni, izteikti un patīkami. Savukārt, Brazīlijas un Kostarikas kafijas pupiņas pēc struktūras ir izteiktākas un saldenākas un tās labi garšos kopā ar auzu un sojas dzērieniem, jo tie ir krēmīgi un maigi.

Ne tikai kafijas un augu dzērienu saderība ir būtisks aspekts. Arī pats pagatavošanas process ir svarīgs process. Barista Merijns Gijsbers iesaka vairākas vienkārši pagatavojamas receptes, kā mājas apstākļos baudīt kafiju ar augu dzērieniem.

Recepte nr. 1 - “Gaišo auzu late”

Nepieciešams:

  • 210 ml auzu dzēriena

  • 35 g baltās šokolādes

  • 30 ml espresso kafijas

Pagatavošana:

  1. Balto šokolādi ievieto glāzē un pievieno espresso kafiju;

  2. Maisi kamēr šokolāde izkūst;

  3. Puto auzu dzērienu un pievieno espresso.

Recepte nr. 2 - “Mandeļu kapučīno”

Nepieciešams:

  • 135 ml mandeļu dzēriena

  • 30 ml espresso kafijas

Pagatavošana:

  1. Ielej krūzē mandeļu dzērienu;

  2. Lēni saputo mandeļu dzērienu, maksimāli sasniedzot 60 grādu atzīmi;

  3. Pievieno espresso kafiju siltajam augu dzērienam.

Recepte nr. 3 - “Krēmīgā kokosriekstu chai latte”

Nepieciešams:

  • 275 ml kokosriekstu dzēriena

  • 2 tējkarotes Ceylon Chai tējas

  • 30 ml espresso kafijas

Pagatavošana:

  1. Puto kokosriekstu dzērienu kopā ar tēju 65 grādos;

  2. Pagriez krūzi augšpēdus uz 20 min;

  3. Ielej glāzē noturēto masu;

  4. Pievieno espresso kafiju.

*Mindscan aptauja tapusi sadarbībā ar Alpro. Šajā aptaujā piedalījās 500 respondenti, vecumā no 18 līdz 74 gadiem.