Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GARDĀS BRĪVDIENAS. Reizēm sīpolam var uzticēt solo partiju

© depositphotos.com

Lai gan sīpolam maltītē reti kad atvēlēta galvenā loma, tā garšai ir sava pastāvīga vieta daudzu ēdienu garšas buķetē, varētu sacīt, ka sīpols ir komandas spēlētājs. Svaigs, cepts, marinēts vai kaltēts, samalts un iekļauts garšvielu maisījumā, tas nonāk mūsu galdā ik dienu, pat ja reizēm to neapzināmies. Taču ziemā pārmaiņas pēc var pievērsties ēdieniem, kur sīpoli ir galvenā sastāvdaļa.

Tiek apgalvots, ka regulāra sīpolu ēšana par 20% samazina sirds slimību risku. Tos iesaka lietot arī osteoporozes profilaksei, kūtra gremošanas trakta iekustināšanai un ēstgribas rosināšanai, tūsku mazināšanai. Pateicoties augstajam fitoncīdu saturam, svaigus sīpolus izmanto elpceļu infekciju profilaksei, daži entuziasti svaigu sīpolu sulu pilina degunā. Gatavo arī sīpolu sīrupu pret klepu: sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, uzkaisa 3 ēdamkarotes cukura, pārlej ar pusglāzi ūdens un vāra 3-5 minūtes, pēc tam dažas stundas nostādina un izkāš; lieto pa 1-2 tējkarotēm 3-5 reizes dienā.

***

Der zināt:

• Ir dažādi paņēmieni, lai, mizojot un griežot svaigus sīpolus, netecētu asaras. Sīpolus var uz brīdi paturēt zem tekoša auksta ūdens. Citi iesaka griežamo sīpolu tuvumā iedegt sveci - tas palīdzot kairinošajām vielām ātrāk sadalīties. Liela nozīme ir asam nazim, kas ļauj ar griešanu tikt galā ātrāk. Daudzi cilvēki labprāt izvēlas maigās saldo sīpolu šķirnes, jo bieži vien tās vispār neizraisa asaras.

• Saldie sīpoli piemēroti salātiem, tie satur vairāk cukura, ir maigāki un kraukšķīgāki, ar plānāku mizu.

• Sarkanie sīpoli izskatās ļoti dekoratīvi ēdienu rotājumos. Tos vislabāk izmantot svaigus, jo, termiski apstrādājot, zūd skaistā krāsa.

• Pērkot sīpolus, galvenokārt jāpārbauda, vai tie ir cieti, stingri, pietiekami labi izžāvēti. Kvalitatīvus sīpolus var uzglabāt istabas temperatūrā.

• Lai nazis, trauki, griežamais dēlītis un arī rokas neostu pēc sīpoliem, tos iesaka ierīvēt ar citrona šķēlīti vai svaigi spiestu citronu sulu un pēc brīža kārtīgi nomazgāt.

• Lai elpa mazāk ostu pēc sīpoliem, iesaka pakošļāt pētersīļu zaļumus.

***

Receptes

Sīpolu zupa

Sastāvdaļas:

1 bagete

2 ķiploka daiviņas

olīvu eļļa plāts ieziešanai

50 g sviesta

1 ēdamkarote olīvu eļļas

700 g sīpolu

1,2 l liellopu gaļas buljona

250 g sausā baltvīna

sāls, pipari

1 ēdamkarote brendija

100 g puscietā siera

Pagatavošana:

Bageti sagriež slīpas 2,5 cm biezās šķēlēs un liek uz plāts, kas bagātīgi ieziesta ar olīvu eļļu un spiedē saspiestu ķiploku, pēc brīža apgriež otrādi. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādiem, cep aptuveni 20 minūšu. Lielā dziļā pannā vai kastrolī liek sviestu un ēdamkaroti olīvu eļļas; kad sviests izkusis, pievieno plānās ripiņās sagrieztus sīpolus. Sīpolu ripiņas apcep tā, lai veidotos brūna maliņa, tad uz mazas uguns turpina cept vēl 30 minūšu.

Pielej buljonu un baltvīnu. Maisot uzvāra, tad atkal samazina liesmu un vāra vēl stundu. Pēc garšas pievieno sāli un maltus melnos piparus, pielej brendiju. Salej zupu karstumizturīgās bļodiņās, tajā iepeldina sagatavoto maizi, katru šķēlīti pārliek ar siera šķēli. Bļodiņas uzmanīgi saliek karstā cepeškrāsnī un atstāj tur, līdz siers izkūst un iegūst zeltainu krāsu.

Sīpolu riņķīši

Sastāvdaļas:

4 sīpoli

80 g miltu

1 ola

100 ml ūdens

sāls pēc garšas

garšvielu maisījums

pēc izvēles

70 ml etiķa (9%)

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

No miltiem, olas, ūdens, sāls un garšvielām sakuļ mīklu, uz 15 minūtēm ievieto ledusskapī. Sīpolus sagriež ripiņās, pārlej ar etiķi, izmaisa, atstāj uz piecām minūtēm, noskalo, nosusina. Sīpolu ripiņas apmērcē mīklā un cep lielā karstas eļļas daudzumā taukvāres katlā vai dziļā pannā, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Gatavos riņķīšus nosusina papīra salvetēs.

Pildīti sīpoli

Sastāvdaļas:

4 lieli sīpoli

250 g maltas vistas filejas

100 g kūpinātas cauraugušas cūkgaļas

1 ola

2 šķēles baltmaizes

sāls, pipari

zaļumi pēc izvēles

mērcei:

3 ēdamkarotes tomātu pastas

200 ml kefīra

100 ml ūdens

sāls, pipari

2 ēdamkarotes miltu

Pagatavošana:

Sīpolus nomizo, liek katlā ar verdošu ūdeni, noņem no uguns, uzliek katlam vāku un atstāj uz 15 minūtēm. Sīpolus izņem, notecina un atdzesē, pārgriež gareniski uz pusēm, uzmanīgi izdobj vidu, atstājot 2-3 ārējās kārtas, atlikušo sīki sasmalcina, samīca kopā ar malto fileju, izmērcētu maizi, sāli un pipariem, pilda sīpolos, kārto ietaukotā dziļā veidnē, cep cepeškrāsnī 200 grādos 15 minūšu. Tikmēr gatavo mērci: pannā karsē kefīru, kas sajaukts ar tomātu pastu un ūdeni, pievieno sāli un piparus, uztumē ar miltiem. Mērci lej veidnē pie sīpoliem, katru sīpolu pārliek ar cūkgaļas gabaliņiem, cep vēl 15 minūšu. Pirms pasniegšanas rotā ar zaļumiem.

Sīpolu pīrāgs

Sastāvdaļas:

800 g sīpolu

150 ml augu eļļas

sāls

mīklai:

2 glāzes ūdens

30 g presētā rauga

šķipsniņa sāls

1 ēdamkarote cukura

800 g miltu

Pagatavošana:

Sīpolus sīki sakapā, apcep eļļā, pievieno sāli. Raugu izšķīdina ūdenī, pievieno miltus, sāli un cukuru, samīca viendabīgu mīklu, uzraudzē. Mīklu sadala četrās vienādās daļās, katru plāni izveltnē uz ietaukotas plāts un izcep cepeškrāsnī. Kārtām liek izceptās plāksnes un sīpolu pildījumu, uz brīdi atsilda cepeškrāsnī.