Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTES. Citroni ziemīgam spirgtumam

© Pixabay

Citronam piedēvē kulinārijā visbiežāk izmantotā citrusaugļa slavu. Vismaz mūsu platuma grādos tam jāpiekrīt. Citrons vienlīdz labi iederas gan karstā tējā ar medu, gan atspirdzinošā dzērienā ar ledu.

Mandarīniem ir sava noteikta sezona. No apelsīniem parasti novēršamies vasaras ogu un rudens augļu laikā, un tikai ziemā tie mūsu acīs atkal atgūst savu burvību. Greipfrūti ne visiem garšo specifiskā rūgtuma dēļ, pomelo šķiet tāds pasauss. Toties citronus pērkam un lietojam augu gadu, turklāt ziemā citronu nots kopējā garšu kompozīcijā skan mazliet citādi nekā vasarā. Ir laiks citronu tējai, citronu kūkām vai citronu marinādē gatavotiem gaļas ēdieniem, bet pēc gada nogalē baudītajiem treknajiem un saldajiem ēdieniem kontrastam noderēs salāti vieglā, atsvaidzinošā citronu mērcē. Un, protams, arī doma par citronūdeni nav peļama. Dažam tas jau kļuvis par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, citam varbūt beidzot sagribēsies pārbaudīt, vai skābenais dzēriens tiešām tik labvēlīgi ietekmē pašsajūtu, kā tiek apgalvots.

Reģionos, kur citroni aug, tos plaši lieto gan tautas medicīnā, gan pārtikā. Iespējams, ka pirmie svešzemnieki, kas novērtēja citronu labās īpašības, bija jūrasbraucēji: viņi ievēroja, ka citronu sula glābj no cingas, kas rodas ilgā kuģojumā, kad jāiztiek ar stipri vienveidīgu pārtiku. Lai gan toreiz neviens vēl nezināja, kas ir C vitamīns, tas netraucēja izdarīt secinājumus no pieredzes. Bet daudzus gadsimtus vēlāk cilvēku apziņā jēdzieni «citrons» un «C vitamīns» sasaistījās ļoti cieši. Uztura speciālistiem jau apnicis skaidrot, ka mūsu pašu upenēs, mežrozīšu augļos vai dillēs šā vitamīna ir krietni vairāk. Citrons joprojām ir tāds kā etalons, ar kuru salīdzina citus C vitamīna avotus.

***

Der zināt:

• Pērkot citronus, jāraugās, lai tie būtu stingri, pēc iespējas - ar gludu, spožu un pilnīgi dzeltenu miziņu.

• Lai citroni spēcīgāk smaržotu, tos pirms lietošanas aplej ar vārošu ūdeni un uz dažām sekundēm tajā atstāj.

• Ja vajag tikai dažas pilītes sulas, citronā ar koka irbulīti izdur caurumiņu un izspiež sulu caur to. Lai citrons neiekalstu, irbulīti iesprauž atpakaļ dūruma vietā, citronu ieliek plastmasas maisiņā un tur ledusskapī.

• Lai iegriezts citrons neapkalstu, to liek uz šķīvīša ar griezuma vietu uz leju, iepriekš uzkaisot nedaudz cukura.

• Lai vieglāk varētu izspiest sulu, citronu vispirms patur karstā ūdenī 5 minūtes. Lai iegūtu vairāk sulas, citronu iepriekš paripina pa galdu, stingri uzspiežot ar plaukstu.

• Ja bietes vārot zaudē košo krāsu, to var atgūt, vārāmajam ūdenim pievienojot mazliet citronu sulas vai šķipsniņu citronskābes.

• Citronu sula padara košākus dzērienus un želejas no svaigām ogām un augļiem.

• Lai novērstu nepatīkamu aromātu virtuvē, uz sausas, tīras pannas cep citronu miziņas.

• Trauku, kurā bijušas zivis, pirms mazgāšanas ierīvē ar citronu mizām (ar balto pusi), lai izzustu nevēlamais aromāts.

• Lai labāk varētu saputot olu baltumus, tiem pievieno dažas pilītes citronu sulas.

• Cilvēkiem, kuriem jāierobežo sāls patēriņš, pie gaļas, zivīm un jūras veltēm ieteicams pasniegt svaigu citronu daiviņas, lai ēdienu varētu apslacināt ar citronu sulu - tā mazina vēlmi pēc sāls, un ēdiens nešķiet tik pliekans.

• Mērci dārzeņu salātiem var pagatavot ātri un vienkārši, sajaucot citronu sulu ar olīvu eļļu un pievienojot nedaudz sasmalcinātu ķiploku un piparu.

***

Receptes

Salāti ar citronu un magoņu mērci

Sastāvdaļas:

  1. 120 g cukura
  2. 100 ml citronu sulas
  3. 1 ēdamkarote kapātu sīpolu
  4. 1 tējkarote Dižonas sinepju
  5. 1/2 tējkarote sāls
  6. 180 ml augu eļļas
  7. 1 ēdamkarote magoņu sēkliņu
  8. 1 vidēja salātu galviņa
  9. 1 ābols
  10. 1 bumbieris
  11. 150 g rīvēta cietā siera
  12. 50 g lobītu valriekstu
  13. sauja kaltētu dzērveņu

Pagatavošana:

Sablenderē viendabīgu mērci no cukura, citronu sulas, sīpoliem, sinepēm, sāls un eļļas, īsi pirms gatavošanas beigām pieliek magoņu sēkliņas. Sagriež kumosa lieluma gabaliņos salātu galviņu, nomizotu ābolu un bumbieri, pievieno sieru, valriekstus un dzērvenes, sajauc. Pirms pasniegšanas uzlej mērci un viegli samaisa.

Nikolaška (uzkoda pie degvīna, konjaka, brendija un citiem stiprajiem dzērieniem. Receptes autorību piedēvē Krievijas caram Nikolajam I, kuram reiz, dzerot franču konjaku un meklējot, ko varētu uzkost, pie rokas esot gadījusies vienīgi citrona šķēlīte)

Sastāvdaļas:

  1. 1 citrona šķēlīte
  2. 1/4 tējkarote svaigi maltas kafijas
  3. 1/4 tējkarote pūdercukura

Pagatavošana:

Pusi citrona ripiņas apbārsta ar svaigi maltu kafiju, bet otru pusi - ar pūdercukuru. Mūsdienās kafiju reizēm aizstāj ar rūgtās šokolādes skaidiņām.

Ir arī variants, kad vienā pusē uz

citrona šķēlītes liek sarkanos, bet otrā - melnos ikrus.

Citronu un krējuma pīrāgs

Sastāvdaļas:

  1. 4 olu dzeltenumi
  2. 1 glāze skābā krējuma
  3. 2 glāzes miltu
  4. 1/2 tējkarote sodas
  5. 1 citrons

Pagatavošana:

Olu dzeltenumus kārtīgi saputo ar cukuru un krējumu, pievieno miltus, sodu un uz smalkās rīves ar visu mizu sarīvētu citronu (sēkliņas izņem), ātri sajauc viendabīgu mīklu. Liek veidnē, cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni pusstundu. Gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti vai sērkociņu - ja tas izvelkot ir sauss, pīrāgs ir gatavs.