Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Zivs - pārticības simbols svētku galdā

© Kaspars Krafts/F64

Labi pagatavota zivs, kas visiem garšo, var kļūt par programmas naglu vēlīnās Vecgada pusdienās, un arī aukstajā galdā zivis var pasniegt. Plašā sortimentā vai tikai simboliski – tas atkarīgs no ēdāju gaumes.

Mūsu kulinārās prasmes ir ļoti atšķirīgas: dažs vienā mierā tiek galā ar pildītu līdaku vai cepeškrāsnī gatavotu stori, kamēr citam pat šprotu kārbiņas atvēršana sagādā problēmas.

Atliek vien novēlēt katram atrast tādu recepti, kas ir pa spēkam, lai izdodas garšīgi. Un ja kaut kas arī nebūs perfekti, savējie sapratīs.

Daži ticējumi:

* Zivi cepot, tā jāliek pannā ar asti pret ziemeļiem, tad iznāks garšīga.

* Ja zivi sāk ēst no astes, tad nelaimējas zvejā.

* Kurš ēd zivs asti, pār to citi valda.

* Ja sapnī redz zivis, tad būs daudz naudas.

* Zivju zvīņas jānēsā makā, lai nauda turas.

* Kas zivis ar maizi ēd, tam loms nelien murdā un neķeras uz makšķeres.

* Zivis ēdot jālupina ar pirkstiem, nevis jāgriež ar nazi - lai zvejniekiem tīkli neplīst.

* Meitām jāēd zivju acis, ja grib, lai puiši skatās virsū.

* Ja kaķis ar nagiem plēš koku, tad drīz kāds atnesīs zivis mājā.

* Ja, zivi tīrot, tās vēderā atrod norītu mazu zivtiņu, tad drīzumā gaidāmas kāzas.

Receptes

Dorada sāls un garšvielu garozā

Sastāvdaļas:

1 dorada (aptuveni 1 kg)

1 tējkarote estragona pulvera

1 citrons

garozai:

3,5 glāzes rupjā sāls

1,5 glāzes miltu

1 glāze silta ūdens

Pagatavošana:

Zivij notīra zvīņas, izķidā, galvu un asti atstāj neskartu. Nosusina papīra dvielītī. Zivs iekšpusi izkaisa ar estragona pulveri. Citronu nomizo, gareniski sagriež astoņās daļās, ar tām pilda zivi. Ietauko cepamo trauku. Garozai pagatavo mīklu, lielā bļodā sajaucot sāli, miltus un ūdeni. (Ja nepieciešams, ūdens daudzumu maina, lai iznāktu stingra mīkla.) To sadala divās daļās, un zivi iemūrē mīklā no abām pusēm. Liek sagatavotajā traukā, cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni pusstundu. Pēc tam sāls garozu sadauza ar āmuriņu vai pārgriež ar lielu nazi, zivi griež gabalos un pasniedz.

Karpa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas:

1 karpa (aptuveni 2 kg)

1 kg kartupeļu

sāls, pipari

zaļumi pēc izvēles

2 ēdamkarotes sojas mērces

1 ēdamkarote tomātu pastas

1 ēdamkarote cukura

2 ēdamkarotes augu eļļas

50 g lociņu

Pagatavošana:

Zivi notīra, izķidā, nogriež spuras. Sānos veic dažus slīpus iegriezumus, no ārpuses un iekšpuses ierīvē ar sāli un pipariem, pilda ar zaļumiem. Kartupeļus rūpīgi nomazgā un nosusina, sagriež gareniskās šķēlēs, uzkaisa sāli, apviļā augu eļļā. Glazēšanai sajauc sojas mērci, tomātu pastu un cukuru, ar to pārziež zivi, liek cepamā traukā, blakus izkārto kartupeļus, cep cepeškrāsnī 190 grādos un cep 20 - 25 minūtes, laiku pa laikam pārziežot zivi ar atlikušo glazūru, vienu reizi ieteicams pārziest arī kartupeļus. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar lociņiem.

Zandarta fileja ar sēnēm

Sastāvdaļas:

1 kg zandarta filejas

2-3 kāpostlapas

300 g šampinjonu vai citu sēņu

2 sīpoli

3 ēdamkarotes rīvēta siera

200 g majonēzes

sāls

zaļumi

Pagatavošana:

Fileju sagriež porciju gabalos, ierīvē ar sāli, liek dziļā pannā, kas izklāta ar kāpostlapām. Pārliek ar skaidiņās sagrieztiem šampinjoniem, plānās ripiņās sagrieztiem sīpoliem, pārkaisa ar kapātiem zaļumiem un rīvētu sieru, pārlej ar majonēzi. Liek karstā cepeškrāsnī un, kad no sēnēm un sīpoliem izdalās sula, samazina uguni un turpina cept, līdz izveidojas zeltaina garoziņa. Klāt pasniedz baltvīnu.

Zivju galerts

Sastāvdaļas:

400 g zivju filejas

300 g zivju produktu buljonam (galvas, astes, spuras, sīkas zivtiņas)

2 burkāni

1 sīpols

1 ēdamkarote zaļo zirnīšu

1 ēdamkarote konservētas kukurūzas

1 ēdamkarote želatīna (uz 350 ml buljona)

1 vārīta ola

sāls, pipari, lauru lapa

Pagatavošana:

Visas zivis saliek katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno sīpolu, burkānus, sāli, piparus un lauru lapu. Uzvāra, noputo un turpina vārīt uz mazas uguns 20 minūtes. Uzmanīgi izņem no katla fileju, pārējo vāra vēl 20 minūtes. Sīpolu izmet, burkānus sagriež dekoratīvos gabaliņos. Nogaršo, vai buljonam pietiek sāls, ja nepieciešams, to papildina. Izkāš buljonu caur smalku sietu vai marli, pievieno uzbriedinātu želatīnu, izšķīdina. Veidnītē vai bļodiņā ielej nedaudz buljona, pamīšus kārto zivju filejas gabaliņus, burkānu gabaliņus un olas ripiņas, zirnīšus un kukurūzu. Pārlej ar atlikušo buljonu, liek ledusskapī sarecēt.

Menca ar tomātiem un kaperiem

Sastāvdaļas:

4 mencas filejas gabali (150-200 g katrs)

1 sīpols

2 ķiploka daiviņas

sāls, malti melnie pipari

4 ēdamkarotes augu eļļas

500 g konservētu tomātu gabaliņu

2 ēdamkarotes kaperu

pētersīļu zaļumi

1 ēdamkarote sinepju

Pagatavošana:

Sīpolu un ķiploka daiviņas sīki sagriež, apcep divās ēdamkarotēs eļļas, pievieno tomātus, sāli un piparus, sautē piecas minūtes. Filejas ieberzē ar sāli un pipariem. Cepamā traukā ielej sagatavoto tomātu mērci, tajā liek filejas. Kaperus un pētersīļus sakapā, sajauc ar sinepēm un atlikušo eļļu, uzliek filejām. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 20 minūtes. Liek šķīvjos, klāt pasniedz vārītus kartupeļus.