Pārnākot mājās, šajā aukstajā laikā gribas nesteidzīgi iemalkot ko siltu un gardu. Atkal kafiju vai paciņtēju – nu cik var? Nav taču nekur jāskrien, jo īpaši nedēļas nogalē, tāpēc varam savu vakara dzērienu nesteidzīgi pagatavot un tikpat nesteidzīgi izbaudīt. Tas sasilda, palīdz aizgaiņāt dienas nogurumu un spriedzi.
Krājumiem noderēs:
• dažādas melnās un zaļās tējas šķirnes un zālīšu tējas
• medus
• kanēlis, krustnagliņas, ingvers un citas garšvielas
• kaltētu augļu gabaliņi
• apelsīnu un citronu miziņas
• žāvēti āboli vai ābolu miziņas
• sulas, sīrupi
• ievārījumi
• brūnais cukurs, karameļu cukurs
• nedaudz vīna, degvīna, brendija
• kakao
• šokolāde
• olas
• piens, saldais krējums
Medus dzēriens
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
ūdenī izšķīdina medu, pievieno pārējās sastāvdaļas, uzvāra un turpina vārīt uz mazas uguns 15 minūtes. Izkāš caur sietiņu, pasniedz, kamēr silts.
Mežrozīšu tēja termosā
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Termosā ieber mežrozīšu augļus, plānās šķēlītēs sagrieztu cidoniju un cukuru, aplej ar vārošu ūdeni. Termosu aizvāko un atstāj tēju ievilkties uz 12 stundām.
Smiltsērkšķu tēja
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Smiltsērkšķu ogas samīca ar stampiņu, pievieno ingveru un cukuru vai medu, pārlej ar ūdeni, uzvāra, pieliek kanēli un anīsu, uzliek traukam vāciņu, nostādina 7-10 minūtes.
Karstais ķirbju piens ar balto šokolādi
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Pienu sajauc ar ķirbju biezeni, pievieno vaniļas cukuru, maisot uzkarsē. Pievieno sīkos gabaliņos salauzītu šokolādi, turpina maisot karsēt, līdz tā izkūst. Lej karstumizturīgās glāzēs.
Kafija ar sarkanvīnu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Izvāra kafiju sev vēlamā stiprumā. Sarkanvīnu uzkarsē, pievieno kafijai, samaisa, pieliek cukuru un brendiju.
Karstais ķiršu dzēriens
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Sulu uzkarsē (bet neuzvāra), pievieno izlobītu apelsīna mīkstumu un pārējās sastāvdaļas, dažas minūtes silda uz mazas uguns, izkāš, lej krūzītēs un pasniedz.
Smaržīgā kafija
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Katliņā ieber cukuru, maisot karsē, līdz tas viegli karamelizējas, pielej verdošu ūdeni, liek klāt malto kafiju un pārējās sastāvdaļas. Uzliek katliņam vāku, sasedz un ļauj ievilkties 5 minūtes.
Kafijas punšs
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Ūdenī liek kanēļa standziņu un cukuru, uzvāra, pieliek malto kafiju, izmaisa un ļauj biezumiem nostāties. Pievieno rumu, lej dzērienu stikla krūzītes ar osiņām, katrā ieliek saputotu saldo krējumu, uzkaisa rīvēto šokolādi.
Vienkāršs kakao
Pagatavošana:
Katliņā sajauc kakao pulveri ar cukuru un vaniļas cukuru, pielej ūdeni, izmaisa. Liek uz uguns un maisot karsē. Kad kakao putodams ceļas uz augšu, pielej pienu, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Tēja nosalušajiem
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc. Dzer tik karstu, cik vien var iedzert.
Karstais piena un olu kokteilis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Olas saputo, pievieno šokolādi un cukuru. Pienu karsē, līdz parādās pirmie burbulīši. Pienu tievā strūkliņā, nepārtraukti putojot, lej klāt olu masai, puto aptuveni vienu minūti, līdz iegūst pabiezu kokteili. Lej glāzes, katrā ieliek saldējuma bumbiņu.