Bezgrēka našķi – ikdienai un svētkiem

© No Janinas Perepeļicas personīgā arhīva

«Visam, kas man garšo, bet organisms nepanes, esmu atradusi veselīgas alternatīvas. Eksperimentējot virtuvē, esmu radījusi receptes vienkārši un ātri pagatavojamiem našķiem un uzkodām no veikalos viegli pieejamiem produktiem,» saka žurnāliste Jarina Perepeļica, grāmatas Bezgrēka našķi autore.

Daudzus gadus neveiksmīgi cīnījusies ar ādas problēmām, izmēģinot dažādas dermatologu izrakstītās zāles un smēres, Jarina nolēma veikt ģimenes ārstes ieteikto pārtikas nepanesamības testu, ko mēdz dēvēt arī par slēpto pārtikas alerģijas testu. Liels bija viņas pārsteigums, uzzinot, ka organisms nepanes (rada iekaisīgu reakciju) kviešu miltus, olas, govs piena produktus. Ko tad lai ēd?! Tāda bija viņas pirmā reakcija, iedomājoties par gardajiem šokolādes sieriņiem, biezpiena plācenīšiem, tartēm, saldējumu, kēksiem, konfektēm, cepumiem, vafelēm, pudiņiem, picām...

«Šis tests bija pēdējais salmiņš, pie kura pieķerties, lai mēģinātu atrisināt ieilgušās ādas problēmas, tāpēc ļoti apzināti izvairījos no šiem produktiem un... jau pēc divām nedēļām rezultāts bija acīm redzams!» Jarina apgalvo. Tas bija pirms apmēram četriem gadiem. Toreiz, sapratusi, no kuriem produktiem jāizvairās, viņa sāka meklēt alternatīvas, kā turpināt ēst garšīgi - meklēja receptes dažādos interneta portālos, forumos, instagramā, daudz ko arī izmēģināja, līdz nonāca pie atziņas, ka, būdama radošs cilvēks, sev vislabākās receptes varētu radīt pati. «Katru dienu virtuvē eksperimentēju, jo - katru dienu kaut kas bija jāēd. Un, tā kā man nav laika pavadīt virtuvē piecas stundas, domāju, ko un kā varētu pagatavot ātri. Izvirzīju sev mērķi radīt receptes, kas ir vienkāršas, pagatavojamas, maksimums, 45 minūšu laikā, izmaksu ziņā nav dārgas un - kas svarīgi - no produktiem, kas ikvienā veikalā ir viegli pieejami, nevis jāmeklē specializētos pārtikas veikalos,» stāsta Jarina, uzsverot, ka visas grāmatā Bezgrēka našķi apkopotās receptes der ne tikai vegāniem - viņa nav vegāns - un cilvēkiem, kuri mēģina sadzīvot ar glutēna un laktozes nepanesību, bet ikvienam, kurš grib dažādot savu ēdienkarti, bagātinot to ar, iespējams, vēl neizmēģinātiem, bet viegli pieejamiem un uzturvielām bagātiem un veselīgiem produktiem, tādējādi atklājot sev jaunas garšu nianses.

«Protams, kādreiz jau gadās apēst kādu grēcīgu našķi un - mana āda pret to uzreiz protestē,» saka jaunās grāmatas autore, piebilstot, ka tāpēc īpaši piedomājusi pie veselīgām alternatīvām tiem ēdieniem, kas viņai ļoti garšo. Pat picai. Viņa to cep no kukurūzas vai rīsu miltiem, vai - no kvinojas. Grāmatā ir recepte. Ir vērts izmēģināt.

***

No Janinas Perepeļicas personīgā arhīva

DZĒRVEŅU TARTE

Ogas kopā ar kokosriekstu skaidiņām un/vai rīvētu šokolādi var uzreiz sabērt virsū pamatnei vai vispirms sajaukt visu blenderī. Ja nav speciālās tartes cepamformas, izmantojiet tās, kas jums pieejamas - kēksiem, groziņiem vai tortēm paredzētās. Derēs pat stikla forma, kuru lieto sacepumiem.

Sastāvdaļas:

Pamatnes mīklai (vienai 12 cm diametra cepamformai):

3 ēd. k. mandeļu miltu (vai sasmalcinātu riekstu)

3 ēd. k. pilngraudu auzu miltu (vai kafijas dzirnaviņās sasmalcinātu auzu pārslu)

1 tējk. kakao vai keroba pulvera

1-2 tējk. kokosriekstu eļļas

3-4 dateles bez kauliņiem

Pildījumam:

1-2 saujas ogu

1 ēd. k. kokosriekstu skaidiņu vai rīvētas šokolādes

Pagatavošana:

Visas mīklas sastāvdaļas sajauc blenderī vai virtuves kombainā. Svarīgi, lai masa turas kopā un ir viegli veidojama. Ja konsistence ir pārāk drupana, pievieno vēl nedaudz dateļu, eļļas vai ogu. Iegūto masu iespiež ar pirkstiem tartes formā ar izņemamo dibenu. Saber virsū dzērvenes un kokosriekstu skaidiņas. Cep līdz 180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 15-20 minūšu.

Svarīgākais