Ķirbjiem allaž tiek daļa no rudens krāsu košuma – dažādu toņu dzelteni, oranži, brūngani vai lāsumaini kā rudens lapas tie ieņem arvien redzamāku vietu Rīgas Centrāltirgus stendos. Kamēr dārzkopji steidz iepazīties ar jaunumiem ķirbju izstādē, citi dodas uz tirgu rudenīgai maltītei piemērotāko ķirbju meklējumos.
Dienā, kad tirgū iegriezās Neatkarīgā, kilograms ķirbju maksāja caurmērā 0,80-1,00 eiro, izvēle bija plaša, un īpaši kārdinoši izskatījās košie un saldie muskata ķirbji, kā arī butternut tipa ķirbji, kuriem ir bumbierveida forma, augšdaļā nav sēklu, bet no apakšējās iznāk perfekta «bļodiņa» pildīšanai. Acis priecē daudzveidīgi dekoratīvie ķirbīši, kas var kļūt par jauku rudenīgu rotājumu interjerā. Arī Helovīna piekritēji noteikti atradīs grebumiem piemērota lieluma un formas ķirbjus.
Oktobra pēdējā nedēļas nogale ir kā radīta, lai pagatavotu kādu ķirbju ēdienu. Ir vērts iekļaut savā ēdienkartē šo veselīgo un mazkalorisko produktu. Ķirbjos ir ap 90% ūdens un 4-11% ogļhidrātu. 100 g ķirbju ēdamās daļas satur 12-17 mg alfa un beta karotīna, kas organismā pārveidojas A vitamīnā; 6-9 mg C vitamīna, tajā ir arī PP, E un B grupas vitamīni, kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors, varš, silīcijs. Ķirbji nesatur holesterīnu un ir mazkaloriski. Ķirbju cienītāji zina teikt, ka regulāra to lietošana uzturā palīdz stiprināt imūnsistēmu, aizkavēt holesterīna nogulsnēšanos asinsvadu sieniņās, jo ķirbju pektīnvielas veicina holesterīna izvadīšanu, kā arī saglabāt labu redzi un stiprināt locītavas.
Receptes
Ķirbis ar salviju un rozmarīnu
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Ķirbi pārgriež uz pusēm, iztīra, vidū liek sviestu, sāli un cukuru, saplucinātas rozmarīna un salvijas lapiņas, puses saliek kopā, ietin cepamajā plēvē, cep cepeškrāsnī 170-180 grādos aptuveni pusotras stundas, procesa vidū ķirbi apgriežot otrādi. Gatavu griež šķēlēs, pasniedz ar skābu krējumu.
Svaigu ķirbju salāti
Sastāvdaļas:
300 g ķirbju mīkstuma
3 ēdamkarotes medus
1 neliels rācenis
2 vidēji āboli
100 g grieķu jogurta bez piedevām
malts kanēlis
Pagatavošana:
Ķirbju mīkstumu sagriež mazos kubiņos, sajauc ar medu un atstāj uz vienu stundu ievilkties. Pievieno uz sakņu rīves sarīvētu nomizotu rāceni un mazos gabaliņos ar visu mizu sagrieztus ābolus, visu sajauc, atstāj vēl uz pusstundu. Liek salātu traukā, pārliek ar jogurta piciņām, uzkaisa kanēli.
Ķirbju zupa ar sēnēm un baziliku
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Ķirbju mīkstumu sagriež gabaliņos, burkānus notīra un sagriež šķēlītēs, liek katlā vistas buljonā un vāra uz vidējas uguns aptuveni pusstundu. Pannā liek sviestu, tajā apcep ripiņās sagrieztu sīpolu un šķēlītēs sagrieztus šampinjonus, pievieno nomizotus un gabaliņos sagrieztus tomātus, maisot cep vēl 5-10 minūtes. Pannas saturu pievieno katla saturam, sablenderē. Pievieno spiedē saspiestas ķiploku daiviņas, sāli, piparus un baziliku, vēlreiz uzsilda. Lej šķīvjos, pievieno skābo krējumu un grauzdiņus.
Ķirbju suflē
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Ķirbju mīkstumu sagriež mazos gabaliņos, pārlej ar 100 ml piena; vāra, līdz gabaliņi mīksti. Pievieno mannas putraimus, turpina vārīt vēl 10 minūtes, nepārtraukti maisot. Izberž caur sietu. Katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus, kas iejaukti nelielā piena daudzumā, izmaisa, pakāpeniski pielej atlikušo pienu, vāra vēl trīs minūtes, tad pievieno ķirbju masai. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pievieno masai, rūpīgi sajauc. Atdzesē. Saputo stingrās putās olu baltumus, iecilā atdzesētajā masā. Veidni izkaisa ar rīvmaizi, pilda ar sagatavoto suflē masu, pārkaisa ar rīvēto sieru, liek cepeškrāsnī 190-200 grādos un cep, līdz izveidojas zeltaina garoziņa.
Ķirbji ar fetas sieru
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Iztīrītu ķirbi ar visu mizu sagriež 4 gabalos, liek karstā ūdenī ar sāli, vāra pusgatavu. Padzesē, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs, kārto ietaukotā cepamajā veidnē, pārkaisa ar sadrupinātu fetas sieru, vienmērīgi pārliek ar tomātu ripiņām, uzkaisa sāli un piparus, apslacina ar olīvu eļļu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 10-15 minūtes.