RECEPTES: pildi piparus

© Depositphotos.com

Pašlaik vislabākie saldie pipari ir tie, ko dārzā izdevies izaudzēt pašiem, pat ja mūsējie lieluma, salduma un sulīguma ziņā nedaudz atpaliek no tiem, kas baudījuši īstu dienvidu sauli. Un, ja esat vēlējušies vai pat solījuši ģimenei kaut kad pagatavot pildītos piparus, tad jāķeras pie darba.

Paprikas ar savu tukšo vidiņu pildīšanai ir kā radītas - košas un ēstgribu rosinošas. Tās var pildīt svaigas, sagriezt šķēlītēs un pasniegt aukstajās uzkodās, var sautēt un cept cepeškrāsnī, gatavot multikatlā, arī konservēt. Piparus pilda gan sagrieztus gareniski uz pusēm, gan veselus, no nogrieztās augšdaļas veidojot vāciņu; kātiņus pēc vēlēšanās nogriež vai atstāj klāt. Daži recepšu autori iesaka piparus vispirms blanšēt, lai tie būtu vieglāk pildāmi un neizjuktu tālākās apstrādes gaitā.

Vienīgā nemainīgā sastāvdaļa, kas atrodama visās pildīto piparu receptēs, ir - paši pipari. Pildīšanas variantu ir ļoti daudz. Te būs daži (cik piparu ar minēto daudzumu var piepildīt - atkarīgs no to lieluma):

Sasmalcina divus lielus tomātus, vienu vidēji lielu sīpolu, nedaudz svaigu bazilika lapu un dažas ķiploku daiviņas, pievieno divas ēdamkarotes olīvu eļļas, sāli un maltus melnos piparus. Pilda zaļo saldo piparu pusītēs, tās liek karstumizturīgā traukā cepeškrāsnī 200 grādos un cep 20 - 25 minūtes.

Sīki sagriež vienu vidēji lielu sīpolu, apcep to divās ēdamkarotēs olīvu eļļas, pievieno divas samīcītas šprotes, maisot cep piecas minūtes. Liek bļodā, pievieno ¾ glāzes rīvmaizes, 200 g rikotas siera, 30 g rīvēta cietā siera, divas ēdamkarotes konservētu kaperu, divas sakultas olas un trīs ēdamkarotes kapātu pētersīļu zaļumu. Samaisa, pilda piparos, kārto tos cepamajā traukā, kurā ielieta pusglāze ūdens, viegli apslacina ar olīvu eļļu, uzliek vāku, liek cepeškrāsnī 170 grādos un cep 50 - 60 minūtes.

Sadrupina 400 g brinzas, samīca to ar 100 g sviesta, pievieno 3 - 4 spiedē saspiestas ķiploku daiviņas un sakapātus svaigus zaļumus pēc garšas. Blīvi pilda glītos, regulāras formas saldajos piparos (sarkanos vai oranžos), uz trim stundām liek tos ledusskapī. Pirms pasniegšanas sagriež aptuveni vienu centimetru biezās ripiņās.

Sarīvē uz sakņu rīves pusi no vidēji lielas kāpostgalviņas un četrus burkānus, sagriež plānās ripiņās astoņus sīpolus. To visu apcep uz pannas eļļā, pieliek sāli, piparus un kapātus zaļumus pēc garšas, sajauc. Pilda piparus, kārto tos cepamā traukā, ielej nedaudz ūdens, katram piparam uzkaisa mazliet rīvēta siera. Traukam uzliek vāku, liek cepeškrāsnī 150 grādu temperatūrā un cep aptuveni 40 minūtes.

Vienu glāzi griķu liek karstā ūdenī, pievieno sāli un vāra 10 minūtes. Notecina lieko šķidrumu. Pannā augu eļļā apcep 2 - 3 rīvētus burkānus un 1 - 2 sīki sagrieztus sīpolus, pievieno griķus un, ja vēlas, sauso garšaugu maisījumu. Pilda piparus, liek katlā vai dziļā pannā, pārlej ar karstu buljonu, uzliek vāku un sautē 20 minūtes. Pasniedz ar krējumu, uzkaisa kapātus svaigus zaļumus.

***

Klasika: paprika ar rīsiem un gaļu

Sastāvdaļas:

  • 17-19 nelielas apaļas paprikas
  • 1 glāze rīsu
  • 1 kg jauktās maltās gaļas
  • 1-2 burkāni
  • 2 sīpoli
  • 2 tējkarotes sāls
  • 2 tējkarotes kapātu zaļumu
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 2 ēdamkarotes skābā krējuma
  • eļļa apcepšanai
  • 2 glāzes ūdens

Pagatavošana:

Paprikām nogriež galu, iztīra sēklas. Burkānus sarīvē uz sakņu rīves, sīpolus sakapā. Rīsus izvāra pusgatavus, pievieno maltajai gaļai, samaisa. Burkānus un sīpolus apcep eļļā, pievieno rīsiem un gaļai, pieliek 1 tējkaroti sāls, 1 ēdamkaroti zaļumu un samaisa. Masu pilda paprikās, tās kārto katlā vai dziļā pannā. Atsevišķā traukā sajauc tomātu pastu, krējumu, atlikušo sāli un zaļumus, pielej ūdeni un kārtīgi samaisa, pārlej pipariem. Ja tie nav nosegti, ūdeni papildina. Uzvāra un turpina vārīt uz mazas uguns aptuveni pusstundu, noņem no uguns un ļauj nostāvēties 10 minūtes.

Konservēti pildītie pipari

Depositphotos.com

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg nelielu papriku
  • 800 g kāpostu
  • 3 burkāni
  • 3 sīpoli
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • saišķītis svaigu zaļumu
  • nedaudz sāls

marinādei:

  • 1,1 l ūdens
  • 100 ml augu eļļas
  • 150 g cukura
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 140 ml etiķa (9%)

Pagatavošana:

Iztīrītus piparus liek vārošā ūdenī un atstāj uz piecām minūtēm. Kāpostus, burkānus un sīpolus sarīvē, ķiplokus izspiež spiedē, pievieno sāli un sasmalcinātus zaļumus, kārtīgi sajauc. Masu pilda paprikās, tās kārto dezinficētās litra tilpuma burkās. Ūdenim pievieno sāli, cukuru un eļļu, uzvāra, beigās pielej etiķi. Ar karstu marinādi pārlej paprikas, uzliek burkām dezinficētus vāciņus. Sterilizē 15 minūtes, aizskrūvē vai aizvalcē, apgāž uz vāciņa un sasedz, lai atdzistu pēc iespējas lēnāk.

Uzkodu paprika

Sastāvdaļas:

  • 3 sarkanās paprikas
  • 200 g puscietā siera
  • 3 cieti vārītas olas
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 6 tējkarotes majonēzes
  • 15 g pētersīļu zaļumu
  • ķiršu tomātiņi un zaļumi rotāšanai

Pagatavošana:

Pagatavo salātus no rīvēta siera, kapātiem zaļumiem un majonēzes, tos pilda piparos, vidū ieliek olas, tukšumus blīvi aizpilda ar atlikušajiem salātiem. Uz divām stundām paprikas liek ledusskapī. Pirms pasniegšanas piparus ar asu nazi sagriež aptuveni centimetru biezās šķēlēs, liek uz lēzena šķīvja, rotā ar ķiršu tomātiņiem un zaļumiem.

Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.