Gluži tāpat kā dārziņā ir interesanti izaudzēt ko jaunu, virtuvē ir interesanti kaut ko jaunu pagatavot. Iespēju netrūkst, bet šoreiz būs runa par vienu konkrētu – par violetajiem kartupeļiem. Pagaidām vēl neierasti, tie tomēr jau tiek audzēti Latvijas mazdārziņos un arī celti galdā.
Vērtējums dažāds: vienam labi auguši un labi garšojuši, citam padevušies nīkulīgi un mazražīgi, bet pēc garšas - nekas īpašs, vēl citam ir aizdomas, ka tupeņi tiekot krāsoti vai esot ģenētiski modificēti.
Taču izrādās - nav ne mākslīgi krāsoti, ne ģenētiski pārveidoti, bet dabiski cēlušies Peru un Bolīvijā, kur aug kopš seniem laikiem. Krāsu tiem piešķir antocianīni - augu valsts pigmenti, kas ir arī spēcīgi antioksidanti. Jo intensīvāka violetā krāsa, jo bagātīgāks antocianīnu saturs. Pateicoties tam un arī citu vielu sastāvam, violetie kartupeļi ir nonākuši veselīga uztura piekritēju redzeslokā, jo medijos ziņots, ka to lietošana uzturā sekmē asinsspiediena normalizēšanos, kalpo trombu profilaksei, izceļas ar salīdzinoši augstu nešķīstošo šķiedrvielu saturu, līdz ar to nāk par labu gremošanas trakta veselībai. Bet visus šos labumus var gūt, ja violetos kartupeļus ēd pastāvīgi. Pagaidām aprobežosimies vienkārši ar nogaršošanu. Par veselīgāko pagatavošanas veidu zinoši ļaudis atzīst cepšanu krāsnī ar visu mizu, bet vispār lillā kartupeļi der tiem pašiem ēdieniem, kam der arī citas šķirnes.
Receptes
Violetie kartupeļi ar dzelteno mērci
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kartupeļus liek vārīties ar mizu viegli sālītā ūdenī. Tikmēr sīki sasmalcina papriku, čili un zaļumus, sakuļ laima sulu, eļļu un medu, pievieno sāli un raudeņu pulveri, visu sajauc. Kartupeļiem novelk miziņu, sagriež ripiņās, kārto uz šķīvja, pārlej ar mērci. Rotā pēc patikas.
Violeto kartupeļu salāti
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kartupeļus novāra, atdzesē, nomizo un gareniski sagriež šķēlītēs. Krējumu sajauc ar sinepēm, pievieno sāli, paipalu olas novāra un sagriež pusītēs, gurķus - ripiņās. Sastāvdaļas kārto uz šķīvja, vietām pārliek ar mērces piciņām, bet nesamaisa, citādi nebūs redzama kartupeļu krāsa. Ja krāsa nešķiet svarīga, var sastāvdaļas griezt gabaliņos kā klasiskiem kartupeļu salātiem.
Krāsnī cepti violetie kartupeļi
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Puravus sagriež, ķiploka daiviņas notīra un saspiež spiedē, atliek malā. Kartupeļus nomazgā un sagriež četrās daļās. Kokosriekstu eļļu nedaudz pasilda, lai tā būtu šķidra, pievieno sagatavotos puravus un ķiplokus, kurkumu, sāli un piparus. Cepeškrāsni iesilda līdz 180 - 190 grādiem, plāti izklāj ar foliju, pārlej ar sagatavoto maisījumu, viegli samaisa. Cep 35 - 45 minūtes. Pirms pasniegšanas uzkaisa kapātu rozmarīnu.
Violeto kartupeļu biezenis
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo un vāra mīkstus, nokāš. Mazā katliņā uzsilda pienu kopā ar sviestu (to var darīt arī mikroviļņu krāsnī). Kartupeļus samīca, pievieno sagatavoto pienu ar sviestu, pieliek sāli un piparus un ar mikseri saputo viendabīgā masā.